Tudi na Sodišču EU tobačni industriji ne kaže dobro

Veljati bodo začela nova pravila o tobačnih izdelkih – opozorila bodo tudi slikovna, aromatizirani izdelki prepovedani.

Objavljeno
23. december 2015 15.28
jer/kajenje
Mo. B.
Mo. B.

Luxembourg − Sodišče Evropske unije bi moralo podpreti novo evropsko direktivo o tobačnih izdelkih, je danes sodišču priporočila generalna pravobranilka Juliane Kokott. Po njenem mnenju so trditve ameriškega tobačnega velikana Philipa Morrisa, da so nova pravila nezakonita, brez vsakršne podlage.

Sodišče EU sicer mnenja pravobranilca ni dolžno spoštovati, a ga upoštevajo v večini primerov. Če bo resnično razsodilo v skladu z mnenjem Kokottove, bo to velik udarec za celotno tobačno industrijo, ki je odločno in aktivno lobirala proti eni najbolj strogih protitobačnih zakonodaj na svetu.

Lani sprejeta direktiva EU, ki jo bodo začeli uresničevati v prvi polovici drugega leta, precej zaostruje pravila za prodajo tobačnih izdelkov v EU. Odslej se bodo namreč tekstovnim opozorilom o negativnih posledicah uporabe tobaka pridružila tudi slikovna opozorila. Skupaj bodo morala prekrivati 65 odstotkov cigaretnih škatlic. Te bodo smele biti odslej le kockaste oblike, da bi tako zagotovili čim boljšo čitljivost opozoril.

Še ena od večjih sprememb je tudi prepoved uporabe aromatičnih sredstev (tistih, ki niso arome tobaka), ki bi dale izdelku razločljivo oziroma značilno aromo. Nova direktiva ureja tudi uporabo elektronske cigarete. (Več o direktivi najdete TUKAJ.)

Direktiva članicam še omogoča, da same uvedejo dodatne ukrepe, ko gre za standardizacijo embalaže. Velika Britanija je tako po zgledu Avstralije že sprejela zakonodajo, ki proizvajalcem prepoveduje vsakršno uporabo barve (razen natančno določene) ali logotipov na zavojčkih cigaret.

Kajenje tudi v Evropski uniji ostaja eden glavnih vzrokov za prezgodnjo smrt. Vsako leto po ocenah pristojnih evropskih institucij v članicah EU za posledicami uporabe tobaka umre 700.000 ljudi. Velika večina kadilcev (okoli 70 odstotkov) začne kaditi še pred 18. letom starosti, 94 odstotkov pa do 25. leta. Cilj direktivni ni tako le kadilce odvrniti od uporabe tobaka, ampak ga narediti čim manj privlačnega za tiste, ki ga še niso začeli uporabljati.