Tudi nemška vojska le napol uporabna?

Bundeswehr je v grozljivo slabem stanju, ugotavlja redno letno poročilo pooblaščenca za obrambo.

Objavljeno
27. februar 2018 14.13
D. S.
D. S.

Če bi bila nemška zvezna armada bolnik na bolniški postelji, bi bila že dolgo pod kisikom. S to primerjavo so že tretje zaporedno in znova skrb vzbujajoče letno poročilo o stanju Bundeswehr pospremili nemški komentatorji. Nemški armadi namreč na vseh koncih in krajih primanjkuje osebja in opreme, velik del oborožitvenih sistemov pa je samo napol uporaben. Vseh šest podmornic razreda 212A je bilo konec lanskega leta »zunaj pogona«, od načrtovanih trinajstih fregat pa jih ima obrambno ministrstvo ta čas na voljo le pet.

Nič boljše niso razmere v letalstvu. Sodeč po poročilu obrambnega ministrstva je bilo lani v povprečju ustrezno pripravljenih in uporabnih le 13 od 58 transportnih helikopterjev, ki jih nemška vojska uporablja predvsem v misijah v Afganistanu in Maliju.

Večina opreme »počiva«

Pri bojnih helikopterjih vrste tiger je statistika še slabša. Le 12 od 62 helikopterjev je bilo v povprečju uporabnih, tako da so morali piloti pogosto trenirati kar na civilnih helikopterjih. Kadar je bilo treba nemške vojake pripeljati s kakšne misije domov, so bili ti največkrat prisiljeni na prevoz čakati tudi več dni. Izmed petnajstih transportnih letal vrste A400M, kolikor jih premore nemško letalstvo, so v povprečju letela le tri. 

In eurofighterji? Nemško bojno letalstvo ima 128 tovrstnih lovcev. Med njimi je bilo lani ves čas uporabnih in bojno pripravljenih le 38. Kaj pa tanki ? Le 105 od 244 leopardov-2, torej manj kot polovica, je bilo ves čas bojno usposobljenih. Razlogi so pomanjkljivo vzdrževanje, zaradi česar je veliko tehnike pokvarjene, kadrovski primanjkljaj (v nemški armadi je bilo lani nezasedenih kar 21.000 oficirskih in podoficirskih mest), navsezadnje pa tudi dolgoletno varčevanje in neprestano ukvarjanje z reformami vojske, med katerimi je marsikatera obtičala na pol poti. Tudi nemški vojski zato pogosto, ne boste verjeli, primanjkuje zaščitnih jopičev za vojake in ustreznih škornjev, če o težavah s puškami niti ne govorimo.

Brez panike

V obrambnem ministrstvu zaradi znova ne ravno najboljšega poročila o stanju armade niso pretirano zaskrbljeni. Po njihovem se razmere, gledano v celoti, celo izboljšujejo. Število vseh za uporabo pripravljenih oborožitvenih sistemov naj bi se namreč v zadnjih treh letih celo povečalo, še vedno zgledni pa sta tudi usposobljenost nemških enot za posege v tujini in njihova pripravljenost za izpolnjevanje vseh bojnih nalog v okviru Nata in njegovih evropskih sil za hitro posredovanje. 

Oboje se seveda pozna tudi pri vzdrževanju armadne pripravljenosti doma, opozarjajo v obrambnem ministrstvu. Oprema in oborožitev se zaradi posegov v tujini in pogostejših vojaških vaj, ki jih zahtevajo zaostrene varnostne razmere po ruski zasedbi Krima, hitreje trošita. Dodatni razlog so skromne zaloge rezervnih delov zaradi dolgoletnega varčevanja, kar prav tako vpliva na vzdrževanje oborožitve, ki se po drugi strani tudi čedalje hitreje stara. Številni oborožitveni sistemi so v uporabi že desetletja, zato kljub napovedani modernizaciji in krepitvi oboroženih sil kratkoročno težav ne bo mogoče na hitro odpraviti.

»Nemogoče je v nekaj letih nadomestiti vse, kar smo v četrt stoletja razgradili in privarčevali,« je v enem izmed intervjujev dejala obrambna ministrica Ursula von der Leyen. Napovedano oboroževanje in korenita posodobitev nemške armade, za kar namerava Nemčija, ki nima težav z denarjem, porabiti približno 200 milijard evrov, bosta zato po besedah ministrice »počasen in naporen proces«.