Turčija z evropskim denarjem zapira sirske begunce

Poročilo Amnesty International ostro kritizira nehumano ravnanje Ankare.

Objavljeno
16. december 2015 17.07
Damijan Slabe
Damijan Slabe

Mednarodna organizacija za varstvo človekovih pravic je v najnovejšem poročilu zapisala­ hude očitke na račun turških oblasti, ki da so po nedavnem dogovoru z Evropsko unijo samovoljno začele zapirati sirske begunce v nekakšne »zaporniške centre«, kjer jim kratijo vse pravice in jih celo silijo, da se znova vrnejo v državo, iz katere so pobegnili.

Uradna Ankara, ki je že desetletje kandidatka za vključitev v Evropsko unijo in je tudi zato, da bi Evropi pomagala ustaviti begunski val, od Bruslja pred kratkim dobila obljube o vizumskih olajšavah in treh milijardah evrov pomoči, take očitke zanika. Toda v Amnesty International so neizprosni, v dokaz pa ponujajo tudi posnetke tabel z navodili in pravili ravnanja iz enega izmed taborišč. Turčija prisilno izganja begunce nazaj v Irak in Sirijo, kjer potekata državljanski vojni, s tem pa »nesporno krši mednarodno pravo«, trdijo v človekoljubni organizaciji.

Turške oblasti so od začetka septembra na turško-sirski meji aretirale na stotine beguncev in jih postavile pred izbiro, ali se takoj vrnejo v svojo domovino ali pa jih bodo za nedoločen čas zaprli v tako imenovana begunska taborišča, je v svojem najnovejšem poročilu zapisala Amnesty International. Poročilo »Europe's Gatekeeper« (Evropski vratar) oblastem v Ankari očita, da begunce z vojnih območij zapirajo v tako imenovane »zaporniške centre« v vzhodnoturškem Erzurumu, ki je glavno mesto istoimenske province, in v južnoturški Osmaniji, kjer jim kolikor je le mogoče omejujejo vsakršen stik z zunanjim svetom. Oba zbirna centra naj bi po trditvah Amnesty International delovala s pomočjo evropskih sredstev.

Zapori z denarjem EU

Strokovnjakinja za azilno zakonodajo pri mednarodni človekoljubni organizaciji Wiebke Judith je po pisanju Spiegla za Amnesty International povedala, da gre tudi pri šestih načrtovanih »sprejemnih centrih« za begunce, ki naj bi jih Turčija v okviru tako imenovanega akcijskega načrta ustanovila po dogovoru z EU in z evropskimi sredstvi, »v resnici za zaporniške centre«. To oceno je potrdil tudi predstavnik EU v Ankari, Wiebke Judith pa je dodala, da je »naravnost šokantno, da Evropska unija v Turčiji financira zapore za begunce«. V turških vladnih krogih vse te očitke odločno zanikajo in trdijo, da beguncem nikakor ne predpisujejo kraja bivanja, priprli pa naj bi zgolj manjši del beguncev, in še to zgolj zaradi njihove kriminalne dejavnosti.

Amnesty International v svojem poročilu poziva vse članice EU, naj se med vrhom, ki bo v četrtek in petek, dogovorijo o takojšnjem neodvisnem nadzoru tako imenovanega akcijskega načrta za begunce, o katerem sta se EU in Turčija uskladili pred kratkim. Kot je za Spiegel izjavila strokovnjakinja omenjene organizacije za azil, mora Turčija takoj prenehati »nezakonito pripirati begunce« in jih siliti, naj se vrnejo tja, kjer jim grozi smrtna nevarnost, EU pa bi morala, dokler se to ne bo uredilo, pri reševanju begunske krize zamrzniti vsakršno sodelovanje s Turčijo.

Evropa še kar upa

Turčija je po lastnih podatkih do zdaj sprejela že več kot dva milijona beguncev iz sirske in iraške vojne, z Evropsko unijo pa se je med drugim dogovorila tudi o učinkovitejšem nadzoru svojih meja, da bi tako omejila nenadzorovan pretok beguncev v Evropo. V Evropski uniji medtem še kar upajo, da bo Ankara uspešno in pošteno opravila svojo nalogo in da zadnje čase krepko zmanjšan pritok beguncev v Evropo ni samo posledica vremena. Avstrijski kancler Werner Faymann je pred vrhom EU za nemški dnevnik Die Welt celo izjavil, da bi Evropska unija v tem primeru lahko od Turčije celo po legalni poti prevzela več deset tisoč beguncev in jo tako nekoliko razbremenila.

»Če bo turški nadzor v prihodnje deloval tako, da bi iz Turčije v Evropo res prišlo samo še zelo malo beguncev,« je dejal avstrijski kancler, »potem bi Evropa morala biti pripravljena po legalni poti od Turčije prevzeti približno 40.000 do 50.000 beguncev.« Kar pa je seveda samo ena izmed opcij, kajti po Faymannovih besedah se nikakor ne sme zgoditi, da bi se begunski val nadaljeval, Evropa pa bi iz Turčije še dodatno sprejemala begunce.