Turški veto na sodelovanje Avstrije z Natom onemogoča tudi druge

Povod za veto iz Ankare je, da Dunaj poziva k zaustavitvi pogajanj o pridružitvi Turčije Evropski uniji.

Objavljeno
23. maj 2017 17.46
jer/nato
Mo. B.
Mo. B.

Avstrijska vojska v prihodnje za nedoločen čas ne bo več smela sodelovati pri partnerskih programih zveze Nato ter se uriti in izobraževati v sodelovanju s članicami Nata, saj Turčija že več mesecev z vetom blokira sodelovanje med Natom in Avstrijo, piše nemški časnik Die Welt, ki ga povzema STA.

Veto vpliva tudi na sodelovanje z 41 drugimi državami, ki niso članice zveze Nato. V Natu zato razmišljajo o reformi dogovorov o sodelovanju, in sicer tako, da bo vsaka država podpisala svoj dogovor o sodelovanju z Natom. Tako se bodo lahko izognili že več mesecev trajajoči blokadi vseh vojaških sodelovanj, povzema Die Welt neimenovanega Natovega diplomata.

O spremembi pogodb s partnerji bodo članice Nata odločile danes popoldne, ko poteče rok za ugovore. V Bruslju si prizadevajo, da bi bila odločitev sprejeta še pred zasedanjem vrha zveze Nato v četrtek v Bruslju, kjer bo sodeloval tudi ameriški predsednik Donald Trump. S spremenjenimi dogovori bi lahko ponovno obudili partnerske programe, ki so bili začasno prekinjeni, a brez Avstrije.

Povod za veto iz Ankare je, da Dunaj poziva k zaustavitvi pogajanj o pridružitvi Turčije Evropski uniji in številne kritike avstrijskih politikov turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdoğana. Avstrijski obrambni minister Hans Peter Doskozil je nadvse kritičen do turške poteze. Turčija »s tem ogroža varnostne interese Evrope«, je dejal za APA.

Med partnerskimi državami, ki jih je prav tako prizadel turški veto, je več držav iz Evrope, Azije in nekdanje Sovjetske zveze, med njimi Ukrajina in Gruzija.

Veto na sodelovanje z Avstrijo vpliva tudi na Zahodni Balkan. Na Kosovu je nameščenih več kot 400 avstrijskih vojakov v okviru Natove misije Kfor. Njihovo prisotnost bo tako težko ohraniti na dolgi rok, saj se avstrijski vojaki ne bodo smeli več uriti ali izobraževati znotraj Natovih struktur, povzema Natove kroge Die Welt.