Merklova: Berlin močno podpira oblikovanje evropske mejne in obalne straže

V živo: Tako avstrijski kancler kot nemški viri so današnji sestanek s turškim premierom Davutoğlujem ocenili pozitivno.

Objavljeno
17. december 2015 15.48
BRITAIN-EU/
P. Ž., Bruselj, Mo. B., STA
P. Ž., Bruselj, Mo. B., STA

17.20: Slovenija podpira vzpostavitev evropske mejne in obalne straže s pravico do posredovanja na zunanji meji članice brez njenega povabila, je povedal premier Miro Cerar ob prihodu na vrh EU. V primeru slovensko-hrvaške meje takšno posredovanje sicer po njegovih besedah ni mogoče, ker to ni zunanja meja EU.

15.27: V zadnjem predlogu sklepov vrha EU je zapisano, da je »za zavarovanje celovitosti območja schengna nepogrešljiva povrnitev nadzora na zunanji meji«. V prvotnem predlogu je bilo zapisano, da je cilj »ohranjanje pravnega reda schengna«.

Slovenija je bila med članicami, ki so si prizadevale, da bi bi bila namesto tega uporabljena formulacija o zavarovanju celovitosti schengenskega območja. Vrh bo tudi pozval k sistematičnemu nadzoru potnikov na zunanjih schengenskih mejah.

Ob 16. uri se bo začel redni vrh EU.

15.24: Avstrijski kancler Werner Faymann, ki je danes v Bruslju gostil »minivrh« članic povezave, najbolj prizadetih v begunski krizi, in Turčije, je povedal, da bo prihodnje tovrstno srečanje še pred vrhom EU v februarju. Tako Faymann kot nemški viri so današnji sestanek s turškim premierom Ahmetom Davutoğlujem ocenili pozitivno.

V ta proces so po Faymannovih besedah še posebej vpete Švedska, Avstrija in Nemčija, »saj smo prepričani, da zima ne sme miniti brez rezultatov vseh teh delovnih korakov«. K temu so sicer povabljene vse članice EU, vsekakor pa jih bodo pospeševale tiste iz vrst 'voljnih'«, je dodal Faymann.

Ključni del tega dela bo po Faymannovih besedah zmanjšanje nezakonitih vstopov na eni in na drugi strani zgraditev mehanizma za zakonite možnosti. »Treba je jasno povedati. Če ne deluje zaščita meja, ne delujejo niti zakoniti vstopi,« je poudaril po poročanju STA.

15.23:Britanski premier David Cameron pričakuje danes na vrhu EU v Bruslju v razpravi o britanskih zahtevah v kontekstu referenduma o članstvu države v Uniji »pravi napredek« na vseh štirih področjih, ki jih je izpostavil v pogajanjih. »Ne bomo pritiskali k dogovoru, pritiskali bomo k pravemu zagonu,« je poudaril britanski premier ob prihodu na vrh. Pri tem je obljubil, da se bo boril za Britanijo in da bodo dosegli dober dogovor, poroča STA.

15.12: Nemška kanclerka Angela Merkel je povedala, da so se na »minivrhu« s turškim premierom Davutoğlujem pogovarjali o ukrepih za znatno zmanjšanje števila nezakonitih migracij v EU. Po drugi strani naj bi članice Unije na prostovoljni bazi sprejemale kontingente beguncev neposredno iz Turčije.

Berlin sicer »močno podpira« predloge evropske komisije glede oblikovanja skupne evropske mejne in obalne straže. O tej temi bodo na vrhu potekala le posvetovanja. Merklova kljub temu pričakuje, da bodo odločitve sprejete čim prej. Glede Britanije, druge velike teme vrha, je povedala, da v sporazumu z Londonom ne bi smeli spodkopati temeljnih načel Unije, kakršno je prosto gibanje delavcev.

15.02: Turčija naj bi v okviru skupnega načrta z EU za bitko z begunsko krizo v prihodnjih dveh mesecih sprejela številne ukrepe, povezane z blažitvijo begunskega pritiska na EU. Tako bo, denimo, morala sprejeti zakonodajo za vključevanje beguncev na trg dela. Pričakuje se sprejetje ukrepov za preprečevanje nezakonitih migracij in bitko s tihotapci. Tudi sodelovanje z drugimi državami, predvsem Grčijo, naj bi okrepili.

Turški premier Ahmet Davutoğlu se je danes tudi sestal na »minivrhu« s skupino voditeljev članic EU. Tudi slovenski premier Miro Cerar se ga je udeležil. Glavne teme na njem so bile migracijski tokovi preseljevanje iz Turčije, varovanje zunanje meje.

14.40: Alternativa predlogom evropske komisije za zavarovanje zunanje meje, ki vključujejo tudi predlog za vzpostavitev evropske mejne in obalne straže s pravico do posredovanja na zunanji meji članice brez njenega povabila, so le enako boleče rešitve, je ob prihodu na vrh EU opozoril predsednik evropskega sveta Donald Tusk, poroča STA.

Nadzor meje je pogoj migracijske politike vsake države, predloge komisije moramo preučiti, tudi občutljiv predlog o evropski mejni in obalni straži, saj Evropa ne sme ostati ranljiva, je še dejal Tusk.

14.30: Predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v Bruslju pred vrhom EU izrazil prepričanje, da bodo v iskreni razpravi o vprašanju članstva Velike Britanije v Uniji z razumom našli dogovor o zelo zapleteni britanski zahtevi o omejitvi dostopa do socialnih pravic.

Donald Tusk. Foto: Yves Herman/Reuters

***

Preden se bo danes popoldne začel redni decembrski vrh EU, se je na avstrijskem stalnem predstavništvu pri Uniji sestala skupina evropskih voditeljev, ki v spopadanju z begunsko krizo pritiska na plin bolj kot drugi.

Zasedanja se ob gostitelju, avstrijskem kanclerju Wernerju Faymannu, udeležujejo še voditelji Beneluksa, Nemčije in tudi nekaterih drugih članic, pripravljenih, da sprejmejo begunce iz Turčije. Tudi premier Cerar je potrdil, da je povabljen na ta minivrh. Z njimi bosta turški premier Ahmet Davutoğlu in predsednik evropske komisije Jean-Claude Juncker. Pri predsedniku evropskega sveta Donaldu Tusku, sklicatelju rednega vrha, na takšna srečanja menda ne gledajo z ljubosumjem. Njihov argument je, da ločena srečanja niso nobena posebnost in so potekala tudi, denimo, med dolžniško krizo.

Iz Grčije in Italije premeščenih 210 beguncev

V vodilnih glavnih mestih Unije predlog Bruslja za oblikovanje evropske obalne in mejne straže načeloma podpirajo in opozarjajo, da bi ukrepi za boj z begunsko krizo morali biti sprejeti čim prej. Kljub temu se bo o straži odločalo šele v prihodnjih mesecih, voditelji bodo danes kvečjemu komentirali predlog. Predvsem na vzhodu Unije je veliko zadržkov. Poleg tega Unija želi zagnati shemo premeščanja beguncev iz Grčije in Italije, ki je še vedno skorajda nedelujoča. Doslej je bilo premeščenih le 210 beguncev.

Druga velika tema vrha bo prva splošna razprava o prihodnjem položaju Britanije v Uniji pred referendumom o članstvu. Premier David Cameron je novembra predstavil štiri temeljne zahteve. Pri treh (zaščita položaja članic Unije brez evra, spodbujanje konkurenčnosti tudi z manj bruseljskega reguliranja, konec obveze stalnega poglabljanja EU) je po navedbah virov pri EU že opažen napredek v pogovorih. Večji zapleti pri doseganju kompromisa niso pričakovani, čeprav vsako področje velja za težko in zapleteno. Celoten prispevek Petra Žerjaviča (@ZerjavicDelo) o današnjem evropskem vrhu preberite TUKAJ