Tusk v Beogradu obljubil pomoč Evropske unije

Če želimo ohraniti schengen, moramo podpreti Zahodni Balkan, je dejal predsednik evropskega sveta Donald Tusk.

Objavljeno
22. november 2015 12.18
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Beograd - Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je med obiskom Beograda v soboto tamkajšnjim oblastem sporočil, da se Srbija lahko zanese na stalno podporo Evropske unije pri soočanju z begunsko krizo. Srbski premier Aleksandar Vučić pa je dejal, da je Srbija pripravljena pomagati sosednjim državam, vendar pa pričakuje tudi obsežno rešitev s strani EU. V tem smislu je pripravljena prevzeti še večjo odgovornost od drugih držav na Zahodnem Balkanu, a če bodo Slovenija, Hrvaška in Madžarska zavrnile sprejetje ekonomskih migrantov, bo to storila tudi Srbija, je še opozoril srbski premier.

Kot je na novinarski konferenci po srečanju z Vučićem poudaril Tusk, je razlog njegovega obiska v Beogradu predvsem dramatična begunske kriza, s seboj pa prinaša sporočilo, da ima Srbija v Bruslju zvestega prijatelja in da EU podpira Srbijo. Pozval bom voditelje EU, da podprejo Zahodni Balkan, ki se je v begunski krizi znašel na prvih linijah. Če želimo ohraniti schengen, moramo podpreti Zahodni Balkan, je dejal Tusk, ki bo ob Srbiji obiskal še Makedonijo in Albanijo. Tusk je sogovornikom v Beogradu med drugim tudi dejal, da begunska kriza ni nastala v Srbiji in da si EU sedaj prizadeva okrepiti nadzor na zunanjih mejah unije v Grčiji. 

Razmere na makedonsko-grški meji napete

Medtem se razmere na makedonsko-grški meji, kjer je obtičalo več kot tisoč t. i. ekonomskih migrantov, zaostrujejo. Migranti so v soboto po poročanju makedonskih medijev zasedli železniško progo med Grčijo in Makedonijo, potem ko so jim makedonske oblasti preprečile vstop v državo. Na makedonski strani se medtem krepi navzočnost varnostih sil, je v soboto zvečer poročal spletni novičarski portal 24vesti.

Po poročanju beograjske televizije RTS je eden od beguncev, ki ga oblasti niso spustile čez mejo, zagrozil s samomorom. Po besedah premierja Vučića naj bi se do večera na makedonsko-grški meji zbralo že 3000 migrantov, njihovo število pa stalno narašča.