Tusk napoveduje dogovor z Britanijo že februarja

Predsednik Evropskega sveta pričakuje, da bodo na decembrskem vrhu opravili »vse politične dileme«.

Objavljeno
07. december 2015 17.38
BELGIUM-EU-SUMMIT
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Bruselj – Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes objavil pismo ostalim voditeljem članic EU, v katerem analizira dosedanji potek pogovorov glede britanskih predlogov za reformo EU. Tusk je optimističen, da bi konkretne predloge, ki bi preprečili odhod Britancev iz EU, lahko sprejeli že februarja, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Potem ko je britanski premier David Cameron novembra objavil štiri glavna področja potrebnih reform v EU, da bi Britanci na referendumu – pripravili naj bi ga do konca leta 2017 – glasovali za nadaljnje življenje v povezavi, je Tusk danes v pismu ostalim voditeljem članic poročal o dosedanjih dvostranskih opravljenih pogovorih in stališčih na to temo.

»Pogovori so pokazali, da so vprašanja, ki jih je izpostavil britanski premier, težka. A hkrati obstaja tudi močna volja na obeh straneh, da najdemo rešitev, ki bo odgovarjala britanskim zahtevam in koristila celotni Evropski uniji,« je zapisal Tusk.

Pričakuje, da bodo na decembrskem vrhu opravili »vse politične dileme«, povezane z britanskimi zahtevami. »Po obsežnih političnih razpravah bi morali biti sposobni, da pripravimo konkretne predloge, ki bi bili dokončno sprejeti februarja,« je še zapisal predsednik Evropskega sveta.

Voditelje članice EU je tudi pozval k odgovornosti in k pripravljenosti na kompromis. »Nejasnost glede prihodnosti Velike Britanije v EU je destabilizacijski faktor. Zato moramo najti kar najhitreje odgovor na britanske zahteve,« je še poudaril Tusk.

Cameron je med zahtevami izpostavil zaščito enotnega trga in spodbujanje konkurenčnosti ter izvzetje Velike Britanije iz poglabljanja unije ter krepitev vloge nacionalnih parlamentov.

Med najbolj problematičnimi je britanska zahteva po omejitvi socialnega turizma, dostopa drugim državljanom EU do britanskih socialnih pravic. To je kot najbolj problematično točko izpostavil Tusk in dejal, da glede tega zagotovo »morali slišati več od britanskega premierja«, še piše STA.