Ukrajinski parlament nadaljuje boj z ruščino

Parlament je potrdil, da mora biti tri četrtine vsebin na večjih televizijskih mrežah v ukrajinščini.

Objavljeno
23. maj 2017 16.36
UKRAINE-CRISIS/SANCTIONS
Mo. B.
Mo. B.

Vrhovna rada je potrdila še en zakon, ki naj bi omejeval ruski vpliv v Ukrajini − z 269 glasovi za in 15 proti so poslanci podprli uredbo, ki vsem večjim televizijskim mrežam nalaga, da so tri četrtine vsebin v ukrajinskem jeziku. Zakon so sprejeli teden dni po tem, ko so prepovedali ruske spletne portale.

»Vrhovna rada je znova dokazala, da je ukrajinska vrhovna rada tista, ki odstranjuje ostanke sovjetske imperialistične preteklosti,« je po glasovanju povedal predsednik parlamenta Andrij Parubij.

Večina Ukrajincev govori oba jezika, a je ukrajinščina bolj v uporabi na zahodu, medtem ko je ruščina na vzhodu. Podoben zakon je parlament že lani sprejel za radijske postaje, piše spletni portal Unian.

Parlament je novi zakon sprejel teden dni po tem, ko je prepovedal več priljubljenih ruskih spletnih portalov, tudi rusko različico facebooka, in blokiral dostop do ruskega brskalnika. Ta poteza je požela kar nekaj kritik, a so nacionalisti in številni pomembni politiki prepričani, da gre za ustrezen ukrep proti ruski informacijski vojni, ki poteka vzporedno z vojno na vzhodu države. V treh letih spopadov med ukrajinskimi varnostnimi silami in proruskimi separatisti je na vzhodu umrlo več kot 10.000 ljudi.

Nekdaj prijateljski državi sta danes zapriseženi sovražnici. Kijev tako postopoma daljša seznam ruskih državljanov in ruskih dobrin, ki jim je prepovedan vstop/uvoz v državo. Številne televizije so še pred zakonom omejile predvajanje ruskih televizijskih serij in filmov, tudi v kinematografskih dvoranah je ruskih filmov čedalje manj. V zadnjih letih so prepovedali tudi uvoz in prodajo nekaterih knjig.

Viktorija Sjumar iz ukrajinskega odbora za svobodo govora in informacije je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnila, da je danes sprejeti zakon povsem v skladu z obstoječimi evropskimi standardi. »Tovrstni zakoni obstajajo v številnih evropskih državah. Totalitarnost je obstajala le, ko je bila ukrajinščina prepovedana na našem ozemlju,« je povedala. Prepričana je, da je zakon spodbuda ukrajinski kulturi in ustvarjalcem ter vsem, ki »spoštujejo svojo državo«.