Umrl policist, ki je prevzel mesto talca

Policist se je ponudil v zameno za talko, nato pa ga je napadalec ob posredovanju protiteroristične enote ustrelil in zabodel.

Objavljeno
24. marec 2018 09.38
TOPSHOT-FRANCE-ATTACK
De. P., STA, L. Z.
De. P., STA, L. Z.

Toulouse – Francoski policist, ki se je v petek v kraju Trèbes na jugu Francije ponudil teroristu v zameno za talko, je umrl. S tem je postal četrta žrtev napadalca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

45-letni podpolkovnik Arnaud Beltrame je bil med prvimi policisti, ki so prispeli v supermarket v Trèbesu, kjer je oboroženi napadalec zajel okoli 50 nakupovalcev in osebja. Večina talcev je napadalcu pobegnila, Beltrame pa se je nato ponudil v zameno za še zadnjo talko. Napadalec je to ponudbo sprejel, nato pa ga je ob posredovanju protiteroristične enote večkrat ustrelil in zabodel.

Ponoči je Beltrame za posledicami ran v bolnišnici umrl, je sporočil francoski notranji minister Gerard Collomb. »Podpolkovnik Arnaud Beltrame je umrl. Umrl je za svojo domovino. Francija ne bo nikoli pozabila njegovega herojstva,« je na Twitterju zapisal minister.

Pogumnega policista je pred tem pohvalil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron. »Rešil je življenja, dokazal izjemen pogum in si zasluži spoštovanje kolegov in celotne države,« so sporočili iz predsednikove pisarne.

S smrtjo policista se je število žrtev petkovega terorističnega napada povzpelo na štiri. Napad je izvedel 25-letni Radouane Lakdim po poreklu iz Maroka, ki se je označil za borca džihadistične skupine Islamska država. To je bil prvi večji islamistični napad v Franciji po oktobru lani, ko je islamski skrajnež v Marseillu zabodel dve ženski.

Lakdim je pred zajetjem talcev v supermarketu v Trèbesu ubil še enega človeka v bližnjem Carcassonnu in ustrelil dva, od tega enega policista. V trgovini je potem ubil še dva človeka – stranko in uslužbenca, v končnem posredovanju protiteroristične enote policije pa je bil ubit. Kot omenjeno, je pri tem še večkrat ustrelil in zabodel policista Beltrama.

Policija je že v petek prijela njegovo partnerko, danes pa tudi njegovega prijatelja. Domnevno gre za mladoletnika, ki je bil rojen leta 2000. Kako je mladenič povezan z Lakdimom, policija ni sporočila.

Policija in tožilstvo pa še naprej preiskujeta, kje in kako je napadalec dobil orožje ter ali je imel sodelavce. Popoldne je prišlo na dan, da so preiskovalci v trgovini, ki jo zajel Lakdim, našli doma narejene eksplozivne naprave, puško in lovski nož.

V njegovem stanovanju pa so našli tudi zapiske, ki nakazujejo povezavo z IS. Po poročanju AFP je vsebina teh zapisov zaskrbljujoča, med drugim pa naj bi v njih sporočil tudi svoje poslednje želje.