Uničevanje je tudi ekonomsko

Grožnje Islamske države: Napadali bodo, »dokler bodo francoska letala na nebu«.

Objavljeno
21. november 2015 22.07
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Mimi Podkrižnik, zunanja politika
Občutja niso prijetna, žalosti in strahu je veliko, a življenje v Parizu gre nekako naprej. Parižani želijo živeti kolikor toliko normalno in po starem, to so tudi danes kazali prizori z ulic, čeprav se dobro zavedajo, da je nevarnosti veliko. Islamska država se medtem oglaša z neprijetnimi sporočili: »Razstrelite Francijo.«

Varnost je najpomembnejša svoboda, ponavlja vladajoča francoska politika, povsem pogreznjena v vojni besednjak, zaradi česar je med državljani požela nemalo kritik. Ali ni vojna past, ki so jo nastavili teroristi, se sprašujejo. Francozi tudi težko razumejo – pisatelj René de Ceccatty v pogovoru za Delo, na primer –, kako so lahko odpovedale obveščevalne službe in kako se je v Evropi znašlo toliko orožja. Čigav je in od kod prihaja? Saj ni morda kar francoski … In kako je mogoče, da je med nami toliko povsem blaznih, bolnih ljudi? Kako je mogoče, da se teroristi prosto gibljejo po stari celini? Vprašanj je veliko, negotovosti tudi, sploh ob pred kratkim javno izrečenih besedah predsednika vlade Manuela Vallsa, da Islamska država uporablja vse vrste orožja, tudi kemično in biološko.

IS medtem naprej grozi tudi z besedami. Kot so danes popoldne poročali francoski mediji – Le Parisien –, je objavila (že peti) video, v katerem je napovedala napade v Parizu: »Razstrelite Francijo! /…/ Samo napredujte, ne da bi se ustavljali!« V videu, dolgem več kot deset minut, so, džihadisti, med drugim, »čestitali bratom za morijo v glavnem mestu«. Kakor je na posnetku pozval oboroženi moški, »je treba uporabiti vsa sredstva, da bi ubili sovražnika, zdaj smo v obdobju, ko smo zelo močni«. »Napadali bomo, vse dokler bodo tvoja letala letela po nebu,« se je naslovil na predsednika Françoisa Hollanda. Ob tem so objavili tudi izseke nedavnega intervjuja francoskega filozofa Michela Onfrayja, v katerem je ta dejal, da se je treba nehati bojevati proti džihadistom.

V Franciji je nekoliko odmevala tudi po Le Parisienu »nenavadna« vest, da je iz varovanega prostora pediatrične bolnišnice AP-HP Necker v 15. okrožju prejšnji teden izginilo kakšnih deset zaščitnih kombinezonov pa rokavice in antibakterijske maske, več kot trideset škornjev iz polietilena … Gre za material, ki ščiti pred strupenimi snovmi. V sedanjih razmerah zveni vest neprijetno, če ne kar zastrašujoče. Francoska vojska zdaj strogo varuje vodne vire okrog Pariza, francoske bolnišnice so menda že dodatno založene s protistrupom za sarin in pripravljene tudi na druge živčne bojne strupe.

Kljub grožnjam Parižani ne bi bili Parižani, če ne bi v izrednih razmerah, podaljšanih na tri mesece, iskali tolažbe, optimizma in svobode – tudi v literaturi. Najbolj brano in iskano čtivo v teh dneh žalovanja za 130 žrtvami črnega 13. novembra (še okrog 350 ljudi je ranjenih) je Hemingwayev Pariz, premični praznik. Nemočni mali človek po svoje bije vojno proti terorizmu … in proti bojazni. Paris est une fête. Ni nepomembno, da IS ta čas tudi ekonomsko uničuje Francijo. Izpadi v turizmu, trgovini, zabavni industriji, letalski industriji so ogromni.