»Unija vrednot« proti Angeli Merkel

Nemški konservativci dvigajo glas proti navalu beguncev ter za tradicionalno družino in razbremenitev gospodarstva.

Objavljeno
09. april 2018 17.58
FILES-GERMANY-POLITICS-MERKEL
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Berlin – Krščanskodemokratski kritiki Angele Merkel, prepričani, da štirikratna kanclerka vodi državo preveč v levo sredino, naznanjajo »konservativni manifest«. V njem se zavzemajo za tradicionalne vrednote ter obsojajo tudi sedanjo politiko priseljevanja.

»Unijo vrednot«, kot sami sebe imenujejo zagovorniki pomika krščanskodemokratske unije na desno, je konec tedna v badenskem Schwetzingenu pismeno pozdravil minister za zdravstvo Jens Spahn, ki kljub netradicionalnemu osebnemu življenju – poročen je z istospolnim partnerjem – velja za bolj konservativnega predstavnika stranke kanclerke Angele Merkel in celo za njenega morebitnega naslednika. Po Spahnovem prepričanju CDU potrebuje »pametni liberalni konservatizem«, meni, da bo Alternativa za Nemčijo (AfD) odveč, če bodo širokim meščanskim slojem ponudili držo, ki jo ti zdaj »boleče pogrešajo«.

Največja bolečina nemških konservativcev je skoraj 13 odstotkov za nacionalistično AfD na zadnjih parlamentarnih volitvah in s tem več kot 90 poslancev v bundestagu, ki imajo zdaj za svoja skrajno desna stališča na voljo najpomembnejši državni forum.

Konservativna unija CDU/CSU je na njihov račun izgubila veliko­ volivcev, še več pa na račun ­liberalne FDP, katere prvak ­Christian ­Lindner tudi rad poudarja­ politično­ bližino z ministrom Spahnom. Takšne izgube še posebej bolijo bavarsko CSU, ki jo jeseni čakajo deželne volitve, a tudi številni bolj konservativno usmerjeni krščanski demokrati upajo na vrnitev časov, ko desno od njih v bundestagu ni bilo nikogar.

Stave nemških desnih konservativcev so visoke, saj je Angela Merkel, ki jo tako kritizirajo, kljub zgodovinski begunski krizi in svojemu razvpitemu stavku »Zmogli bomo!« še četrtič zmagala na volitvah. Kanclerka je upravičeno poudarila, da so na številnih deželnih volitvah po letu 2015 izgubljali krščanski demokrati, ki so kritizirali njeno begunsko politiko, pa tudi krščanskosocialni bavarski vladajoči stranki, ki je ogorčeno napadala politiko odprtih vrat, se lani ni godilo dosti bolje. Ko je bil nekdanji bavarski premier in sedanji zvezni notranji minister Horst Seehofer proti temu, da bi imel islam svoje mesto v Nemčiji, je unija CDU/CSU po javnomnenjskih raziskavah takoj izgubila več odstotkov.

Konservativni veter

Morda pa Nemci nočejo poslušati konservativnih pridig, a ne nasprotujejo več tako ukrepanju, ki ga pri najbolj perečih vprašanjih obljublja desnica? Minister Seehofer je naznanil stroge pogoje za priseljevanje sorodnikov tistih prejemnikov političnega zatočišča, ki ne bežijo pred osebnim preganjanjem, ampak pred vojnami, zavzel se je tudi za pospešene izgone ne­upravičenih do azila in skupne sprejemne centre za prosilce. Vsaj ena javnomnenjska raziskava to nedeljo CDU/CSU daje dober odstotek več glasov, kot so jih dobili na volitvah. Socialdemokrati, ki se glasno pritožujejo zaradi ofenzive konservativnih ministrov v sedanji vladi, imajo vsaj pri Emnidu še vedno komaj 17 odstotkov glasov.

Novi konservativni veter kaže prve rezultate tudi na Bavarskem, kjer je novi premier Markus Söder pri begunskih vprašanjih enako oster ali še ostrejši od predhodnika. Raziskava agencije Civey, objavljena v časopisu Augsburger Allgemeine, CSU na deželni ravni vrača v bližino absolutne večine. Bavarska SPD bi po tej anketi dobila manj kot 15 odstotkov glasov, AfD pa bi se še vedno vrtela okrog 12 odstotkov. Bavarski in drugi konservativci so prepričani, da je vzpon skrajnih nacionalistov ­mogoče pripisati predvsem ogorčenju dela prebivalstva zaradi gigantskega migrantskega vala in velikih stroškov ter težav, ki jih imajo z njimi.

Tudi pred letom dni ustanovljena krščanskodemokratska »unija vrednot« pod vodstvom Alexandra Mitscha je opozorila na nujnost rešitve priseljenskih težav, in to ne le tistih iz zadnjega navala beguncev, moti jih tudi dvojno državljanstvo pod določenimi pogoji za priseljence iz prejšnjih valov priseljevanja, še posebej za turške. Konservativni politiki verjamejo, da dvojno državljanstvo škodi integraciji v nemško družbo, in res so prav nemški Turki na zadnjih turških predsedniških volitvah pomagali izvoliti vse bolj avtoritarnega Recepa Tayyipa Erdoğana. Tudi sicer se velik del manifesta ukvarja z islamom in integracijo, poudarjajo pa tudi tradicionalno družino očeta, matere in njunih otrok kot najpomembnejši temelj družbe in nujnost razbremenitve ­gospodarstva.

Korenine

Nekateri udeleženci se zavzemajo tudi za ponovno uvedbo vojaške obveznosti, a so drugi proti temu. Nova generalna sekretarka CDU Annegret Kramp-Karrenbauer je v odgovor na objavo konservativnega manifesta poudarila, da ima CDU krščansko-socialne, liberalne­ in konservativne korenine, po njenem prepričanju so enako pomembne vse tri. Zeleni in socialdemokrati menijo, da se v CDU krepi opozicija kanclerki Angeli Merkel. Zeleni voditelj Anton Hofreiter je krščanske demokrate posvaril pred »vračanjem v reakcionarno politiko«.