Ustavno sodišče v Madridu razveljavilo katalonsko resolucijo neodvisnosti

Gre za eno najhitrejših razsodb ustavnega sodišča. Resolucija sicer izrecno zavrača legitimnost sodišče.

Objavljeno
02. december 2015 18.53
SPAIN-CATALONIA/
Mo. B.
Mo. B.

Madrid - Špansko ustavno sodišče je v nenavadno hitrem času katalonsko resolucijo o neodvisnosti razglasilo za neustavno, kot tudi vse njene morebitne posledice. Sodišče je o resoluciji, ki predvideva odcepitev od Španije v 18 mesecih, odločalo na pobudo vlade v Madridu. A resolucija, o kateri je sodišče odločalo, zavrača vsakršno avtoriteto španskih institucij, ki bi lahko stale na poti odcepitve, med njimi tudi ustavnega sodišča, ki da je »izgubilo vso legitimnost«.

Španski El Pais poroča, da je predsednik ustavnega sodišča Francisco Pérez de los Cobos hotel odločitev o katalonski resoluciji sprejeti še pred petkovim uradnim začetkom predvolilne kampanje v Španiji.

Madrid je z odločitvijo ustavnega sodišča po pričakovanjih zadovoljen. »Velika večina Špancev, ki verjamejo v Španijo, nacionalno suverenost in enakopravnost vseh Špancev bo zadovoljna,« je povedal španski premier Mariano Rajoy, ki je katalonske težnje po samostojnosti v preteklosti označil za »neumnost«.

 Katalonska stran se na odločitev sodišča še ni odzvala, a je parlament v Barceloni v skladu z resolucijo o neodvisnosti že vnaprej napovedal, da bo odločitev ignoriral. Pričakovati je, da bodo po razsodbi odnosi med Barceloni in Madridu ostali na mrtvi točki. Je pa španska vlada sprejela tudi zakonodajo, ki ustavnemu sodišču omogoča sankcioniranje ali celo odstavitev visokih funkcionarjev, ki ne bi upoštevali razsodbe sodišča. Današnja razsodba po poročanju El Paisa sicer tovrstnega ukrepa ne omenja.

Kot smo že poročali, so katalonski poslanci resolucijo potrdili v začetku novembra. Postopek ustanovitve nove evropske države naj bi trajal vsega 18 mesecev.  

Koalicija Skupaj za da in stranka CUP, ki si po poročanju El Paisa nasprotujeta v vsem, razen v želji po neodvisnosti, sta sicer proces osamosvajanja začeli kljub temu, da še vedno nista dosegli niti dogovora o novem predsedniku vlade. Voditelji stranke CUP so sicer še pred volitvami napovedovali, da dosedanjega katalonskega premiera Arturja Masa ne nameravajo podpreti. Katalonci bi tako lahko drugo leto znova volili nov parlament.