V Belgiji aretirali osumljena snovanja napada na novoletna slavja

Po navedbah tožilstva sta osumljenca teroristične napade načrtovala v Bruslju.

Objavljeno
29. december 2015 11.37
FRANCE-ATTACKS/BELGIUM
Mo. B.
Mo. B.

Bruselj – Iz belgijskega tožilstva so sporočili, da so v nedeljo in včeraj prijeli dva osumljena snovanja terorističnega napada v glavnem belgijskem mestu. »Naša preiskava je razkrila resne grožnje napadov na kraje, ki so simbol Bruslja,« je v izjavi zapisal tožilec in dodal, da naj bi jih izvedli med novoletnim slavjem.

Policisti so prijeli skupno šest ljudi, štiri so po zaslišanju izpustili. Enega od priprtih poleg načrtovanja napadov sumijo tudi aktivnega sodelovanja v teroristični skupini in novačenja v teroristične vrste.

Hišne preiskave so potekale v flamski regiji Brabant in nedaleč od mesta Liege. Pri dveh osumljenih so našli vojaška oblačila in propagandni material skrajne islamistične skupine Islamska država, ne pa tudi orožja ali eksploziva.

Preiskovalci so poudarili, da zadnje aretacije niso povezane s terorističnimi napadi v Parizu. So pa dejali, da še vedno iščejo osumljene, povezane s krvavim dejanjem. Dva od pariških samomorilskih napadalcev sta sicer prihajala iz Belgije.