Beograd: na prvi paradi ponosa po štirih letih tisoč ljudi

Mesto je že od zgodnjega jutra pod strogimi varnostnimi ukrepi, vse okoliške ulice pa zaprte za promet.

Objavljeno
28. september 2014 10.22
SERBIA-EU-RIGHTS-GAY
Mo. B., Ni. Č., Delo.si, STA
Mo. B., Ni. Č., Delo.si, STA

Beograd - Na današnji paradi ponosa v Beogradu se je zbralo okoli tisoč ljudi, ki so se sprehodili od stavbe srbske vlade do ploščadi pred mestno hišo, poroča beograjska tiskovna agencija Beta.

Kljub bojaznim se je prva parada po štirih letih končala brez večjih incidentov. Parada se je končala, ko je eden od organizatorjev shoda Boban Stojanović poljubil svojega dolgoletnega partnerja in rekel: »Za konec vam podarjamo poljub, da vidite, da to ni nič strašnega.«

Parada je trajala uro in pol, v tem času pa so udeleženci, ki so nosili mavrične zastave, balone in transparente, prehodili okoli dva kilometra dolgo pot. Med njimi so bili tudi župan Beograda Siniša Mali, trije srbski ministri in več tujih veleposlanikov v Srbiji, vodja delegacije EU v Srbiji Michael Davenport in predstavniki nekaterih političnih strank.

Po besedah Davenporta je parada ponosa pomemben korak k zaščiti temeljnih človekovih pravic v Srbiji. "Gre za osnovne pravice, ki bi jih morali uživati vsi državljani, vključno s skupnostjo istospolno usmerjenih," je dejal.

Parada je minila z le nekaj manjšimi incidenti. Čeprav mediji poročajo o do 50 aretiranih, policija ni uradno potrdila nobene aretacije.

Po neuradnih navedbah za varnost v Beogradu danes skrbi okoli 7000 policistov in drugih pripadnikov varnostnih sil. Mesto preletava policijski helikopter, policija pa preverja in legitimira sumljive osebe, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Organizatorji parade ponosa so napovedali, da bodo pohod po beograjskih ulicah izvedli v skladu z načrti, saj jim pristojne oblasti do izteka zakonskega roka niso sporočile, da bi bila parada prepovedana.

Srbski premier Aleksandar Vučić je danes sporočil, da na paradi ponosa ne sme biti nasilja, saj se v Srbiji spoštujejo ustava in zakoni. »Nihče ne sme nikogar ogrožati,« je dejal. Ponovil je, da je naloga države, da skrbi za varnost državljanov, in da bo to tudi storila. Že prej je povedal, da »nima namena« sodelovati na pohodu.

Nekaj tisoč ljudi je v soboto zvečer v središču Beograda protestiralo proti napovedani paradi ponosa. Protest je priredilo konservativno-nacionalistično gibanje Dveri, ki je za danes ob 16. uri napovedalo nov protestni shod. Sobotni protest je minil brez večjih incidentov, je pa policija priprla več oseb, med njimi tudi duhovnika.

Skupnost istospolno usmerjenih danes v srbski prestolnici pripravlja parado ponosa prvič po štirih letih. Že vnaprej je bilo varnostno tveganje ocenjeno kot veliko, oblasti pa so preventivno prepovedale današnje nogometne tekme.

Na prvi paradi ponosa v Beogradu leta 2010 je prišlo do hudih spopadov med policisti in pripadniki navijaških skupin, ki so paradi nasprotovali. Pri tem je bilo ranjenih več kot 150 ljudi. Posledično so srbske oblasti prepovedale vse naslednje parade ponosa, do letos, še poroča STA.