V Beogradu po prekinjeni tekmi aretirali brata albanskega premiera

Brat albanskega premiera Olsi Rama je zanikal vpletenost v incident in informacijo, da so ga aretirali.

Objavljeno
15. oktober 2014 11.57
SOCCER-EURO/SERBIA-BRAWL
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Beograd − V srbskem glavnem mestu so sinoči aretirali brata albanskega premiera Edija Rame Olsija Ramo, ki je osumljen organizacije incidenta na včerajšnji nogometni tekmi med Srbijo in Albanijo, piše Slovenska tiskovna agencija. Neimenovani vir blizu predsednika albanske vlade je po navedbah agencije AFP informacijo sicer zanikal, pa tudi Olsi Rama je danes sporočil, da ga niso aretirali.

Kot smo že poročali, je bila tekma med srbsko in albansko reprezentanco prekinjena v 44. minuti pri rezultatu 0 : 0. Nekaj minut pred tem se je nad nogometnim igriščem namreč pojavilo manjše letalo na daljinsko upravljanje, na katero je bila pritrjena albanska zastava s simboli Velike Albanije. Brata albanskega premiera so zaradi suma, da je organiziral in vodil incident, po poročanju srbskih medijev aretirali v VIP-loži. Policiji je pri tem pokazal svoj ameriški potni list.

Olsi Rama, ki se je skupaj s preostankom albanske delegacije danes vrnil v Tirano, je po poročanju Al Džazire Balkans zanikal vpletenost v incident. »Nimam nič s plovilom (...) Ne razumem, od kod je prišla ta zgodba,« je dejal. Zanikal je tudi informacijo, da so ga aretirali in dodal, da je bil po incidentu približno 40 minut zadržan na stadionu. »Nisem bil ne aretiran ne prijet. Ko se je incident zgodil, so razmere postale kaotične. Policisti so pregledovali vse. Pokazal sem jim ameriški potni list in kamero. To je trajalo nekaj minut,« je še dejal.

Tiskovna agencija Tanjug sicer poroča, da so pri njem našli daljinski upravljalnik za letalo.

V Prištini izbruh veselja

Tekma je odmevala na Kosovu, kjer so v središču Prištine po incidentu pripravili praznovanje z ognjemetom in glasbo. Policija je za vozila blokirala vse dostope do glavnega trga, a se je na ulicah in trgih v središču glavnega mesta zbrala velika množica ljudi, piše STA. Prekinitev nogometne tekme med Srbijo in Albanijo so proslavljali tudi Albanci v Črni gori in Makedoniji.

Dačić oster

Na incident se je že odzval srbski zunanji minister Ivica Dačić. Dejal je, da je incident na tekmi premišljena in vnaprej pripravljena politična provokacija in da Srbija ni odgovorna za prekinitev tekme. »Zame je osrednje vprašanje, kako se bosta odzvali EU in Uefa. Če bi nekdo namreč v Tirani ali Prištini razvil zastavo Velike Srbije, bi bilo to že na dnevnem redu varnostnega sveta Združenih narodov. V tem incidentu je še posebej sporno, da je to storil brat albanskega premierja. Vse to celotnemu dogodku daje politično dimenzijo ...« je po poročanju Tanjuga dejal Dačić.

Dodal je, da so diplomati EU ves dan pritiskali, da albanskim navijačem, ki so jih srbski varnostni organi hoteli zadržati na letališču, dovolijo prihod na stadion, čeprav niso imeli vstopnic, še piše STA.

Že pred tem se je na tekmo odzval albanski premier Edi Rama in po poročanju Tanjuga na twitterju zapisal, da so gostitelji tekme pustili slab vtis. Rama naj bi prihodnjo sredo sicer obiskal Srbijo, kar bo prvi tako visoki obisk iz Albanije v zadnjih 68 letih, piše STA.