V Beogradu zasedajo zunanji ministri Ovseja

Predstavniki držav so pozvali k skupnemu boju proti terorizmu. Ob robu zasedanja tudi srečanje Lavrova in Çavuşoğluja.

Objavljeno
03. december 2015 18.06
SERBIA-OSCE/
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Beograd − V Beogradu se je danes začelo dvodnevno zasedanje zunanjih ministrov držav Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse), na katerem sta glavni temi boj proti terorizmu in begunska kriza, piše Slovenska tiskovna agencija. Zasedanja se udeležuje tudi vodja slovenske diplomacije Karl Erjavec.

Predsednik srbske vlade Aleksandar Vučić je v uvodnem nagovoru zasedanja, ki se ga udeležujejo vodje diplomacij 57 držav Ovseja, kritiziral postavljanje ograj na mejah držav na balkanski begunski poti. Dejal je, da brez sodelovanja rešitve za krizo s prebežniki ne bo. Podobno sta enotnost in sodelovanje ključna tudi v boju proti terorizmu, je menil. Poudaril je, da bi bila lahko Srbija eden od dejavnikov globalne stabilnosti, piše STA. Kljub temu, da hoče Srbija postati članica Evropske unije, je Vučić izpostavil tudi tradicionalno prijateljstvo z Rusijo. »Srbija izbira življenje in napredek, ne sporov,« je dejal.

Sicer pa je bilo na zasedanju govora predvsem o boju proti skrajni sunitski milici Islamska država (IS). »Če ne bomo našli kopenskih sil za boj proti Islamski državi, nam tudi z zračnimi silami ne bo uspelo,« je opozoril ameriški zunanji minister John Kerry. »Ko bomo našli politično rešitev, bomo lahko v boju proti Daešu združili vse narode in vse skupine,« pa je dejal glede pomena politične rešitve sirskega konflikta. Po Kerryjevem mnenju bi bilo idealno, da se v boju proti IS združijo ZDA, Rusija in druge države, saj bi enotni v nekaj mesecih rešili vse, piše STA.

Tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je na zasedanju zavzel za enotnost v boju proti terorizmu. »V boju proti terorizmu potrebujemo široko fronto držav Ovseja, držav Bližnjega in Srednjega vzhoda,« je izpostavil. To bi morala biti prednostna naloga, kot je bil nekdaj boj proti nacistom, je dodal. Ruska letala tako kot letala zveze Nato napadajo cilje IS v Siriji in Iraku, a v nasprotju z zahodnimi zaveznicami Rusija napada tudi ostale uporniške skupine.

Lavrov z vrsto dvostranskih srečanj

Lavrov in Kerry sta se ob robu zasedanja sešla tudi dvostransko. To je bilo njuno prvo srečanje po turški sestrelitvi ruskega suhoja na meji s Sirijo 24. novembra, ki je močno zaostrila odnose med Ankaro, članico Nata, in Moskvo.

Ruski zunanji minister se je ločeno sešel tudi s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem. Temu je povedal, da je Moskva pripravljena okrepiti in razširiti sodelovanje s Srbijo, tudi na področju gospodarstva in evropske varnosti, piše STA. Ruski zunanji minister se je ob robu srečanja sestal e z visoko zunanjepolitično predstavnico Evropske unije Feredico Mogherini, pozneje pa še s turškim kolegom Mevlütom Çavuşoğlujem.