V BiH, Makedoniji in Italiji nevarno onesnažen zrak

V Milanu in Rimu omejujejo promet, v Makedoniji občutljivejšim skupinam svetujejo, naj ostanejo doma.

Objavljeno
28. december 2015 16.12
BOSNIA-POLUTION/
Mo. B.
Mo. B.

Sarajevo, Skopje, Rim – Ne le Peking, tudi evropska mesta imajo te dni velike težave z onesnaženim zrakom, ki ogroža zdravje ljudi. V Makedoniji je vlada na izrednem zasedanju sprejela vrsto priporočil, v Rimu in Milanu velja poseben prometni režim, v BiH občutljivejšim skupinam svetujejo, naj se izogibajo prekomernim naporom.

Spletni portal Slobodna Bosna danes poroča, da se kakovost zraka še ni izboljšala. Koncentracija trdnih delcev je tudi danes izredno visoka v Tuzli, Lukavcu, Sarajevu in Zenici, povečano vrednost beležijo tudi v Jajcu iz Goraždu. K onesnaženju največ prispevajo gospodinjstva in drugi objekti, ki se grejejo s trdimi gorivi, industrija, termoelektrarne in promet.

Pristojne službe predvsem najbolj ranljive skupine ljudi – tiste z boleznimi dihal, srca in ožilja – pozivajo, naj se izogibajo naporom, če je le mogoče, pa naj se umaknejo tja, kjer je zrak čistejši. Ob tem dodajajo, da lahko trdni delci povzročajo težave tudi sicer zdravim osebam.

Po navedbah STA, hidrometeorološki zavod Federacije BiH danes sicer še ni objavil natančnih vrednosti, ki so jih izmerili, so pa v minulih dneh v Sarajevu izmerili celo vrednosti nad 300 mikrogramov trdnih delcev v kubičnem metru. V Evropski uniji je recimo mejna vrednost 25 mikrogramov delcev v kubičnem metru, v Sarajevu pa je zakonsko dopustna vrednost do 40 mikrogramov.

Močno onesnažen zrak povzroča težave tudi v Makedoniji, kjer je vlada celo sklicala izredno sejo in sprejela ukrepe. Vsem delodajalcem na območju mesta Skopje in občine Tetovo, kjer je količina prašnih delcev PM10 že deseti dan višja od dovoljenih vrednosti, so priporočili, naj starejšim od 60 let, tistim, ki imajo težave z dihali, in nosečnicam omogočijo, da ostanejo doma.

Mestnim in občinskim oblastem pa so svetovali, naj očistijo ulice, še posebej okoli gradbišč, pristojnim službam pa, da redno spremljajo in obveščajo vlado o kakovosti zraka. Po poročanju spletnega portala Kurir.mk oblasti državljane še pozivajo, naj raje kot osebni avtomobil izberejo javni prevoz.

V uporabo javnih prevoznih sredstev bodo te dni prisiljeni tudi nekateri italijanski vozniki, od koder prav tako poročajo o veliki količini smoga. Milano in bližnje mesto Pavia bosta prihodnje tri dni med 10. in 16. uro zaprta za osebna vozila, v Rimu pa uvajajo sistem parnih-neparnih registrskih tablic. Posebni ukrepi veljajo tudi v Neaplju, kjer bodo smela ta teden na ceste le vozila emisijskega razreda euro IV ali višje.

Francoska tiskovna agencija AFP ob tem sicer dodaja, da so ukrepi bolj kot ne simbolični, saj je v teh prazničnih dneh večina Italijanov tako ali tako na počitnicah.