V Bruslju danes zadnji dan rednih zaslišanj in sestanek o Bratuškovi

Prihodnji predsednik komisije nastopa Alenke Bratušek za zdaj ne komentira, ker čaka na oceno odborov, ki sta jo zaslišala.

Objavljeno
07. oktober 2014 11.01
BELGIUM-EU-SLOVENIA-COMMISSION HEARINGS-BRATUSEK
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Bruselj − Zadnji dan rednih zaslišanj bodo evropski poslanci preverili še dva kandidata za podpredsednika evropske komisije − Finca Jyrkija Katainena in Nizozemca Fransa Timmermansa, piše Slovenska tiskovna agencija. Britanca Jonathana Hilla čaka popravni izpit, pričakujejo se ocene ostalih kandidatov, drevi pa bo tudi sestanek o kandidatki za podpredsednico za energetsko unijo Alenki Bratušek.

Prve ocene o nastopu Bratuškove so bile sicer predvidene že sinoči, a so sestanek o odločitvah preložili na drevi. Ali bo takrat že znana usoda slovenske kandidatke, ni jasno. Omenja se, da naj bi pristojna odbora o njej glasovala v sredo. Prvi odzivi na nastop Bratuškove so bili zelo kritični. Neuradno se omenjata možnost njene premestitve na manj zahteven položaj v komisiji in tudi možnost zavrnitve, piše STA.

Veliko je odvisno od današnjega sestanka prihodnjega predsednika komisije Jean-Clauda Junckerja s predsedniki političnih skupin v Evropskem parlamentu, ki naj bi podali splošno oceno zaslišanj. Vse kaže, da bo moral Juncker opraviti vsaj nekaj strukturnih sprememb v svoji ekipi. Evropski poslanci so namreč v ponedeljek že zahtevali resorne spremembe v primeru Madžara Tiborja Navracsicsa.

Na ocene evropskih poslancev še vedno čakajo tudi Čehinja Vera Jourova, Francoz Pierre Moscovici, Španec Miguel Arias Canete in Britanec Jonathan Hill, ki mora danes na popravni izpit. Danes se pričakujejo še ocene Estonca Andrusa Ansipa, Italijanke Federice Mogherini in Latvijca Valdisa Dombrovskisa, ki so jih evropski poslanci zaslišali v ponedeljek, a pri njih zapletov ni pričakovati, dodaja STA.

V sklopu rednega kroga zaslišanj bosta danes zadnja na vrsti Finec Katainen, kandidat za podpredsednika za delovna mesta, rast, naložbe in konkurenčnost, ter Junckerjeva desna roka, Nizozemec Timmermans, kandidat za prvega podpredsednika za boljšo zakonodajo, medinstitucionalne odnose, vladavino prava in temeljne pravice, ki ga bodo edinega zaslišali predsedniki političnih skupin, ne odbori, še piše STA.