V eksploziji poškodovan nekdanji grški premier Papademos

V središču Aten je danes na avtomobilu bivšega premierja odjeknila eksplozija. Poškodovan je bil tudi varnostnik.

Objavljeno
25. maj 2017 20.50
Greece Bombing
Šp. B., STA
Šp. B., STA

Atene - V eksploziji, ki je odjeknila v njegovem avtomobilu, je bil danes v središču Aten poškodovan nekdanji grški premier Lukas Papademos. Poškodbe je po poročanju nacionalnega radia utrpel tudi eden njegovih varnostnikov. Glede na doslej znane podatke naj bi šlo za eksplozijo pisemske bombe, odgovornosti za napad pa ni prevzel še nihče.

Oba naj bi utrpela poškodbe nog, njuno življenje pa naj ne bi bilo ogroženo, poročanje grških medijev povzema britanski BBC. 69-letnega Papademosa, ki je premierski položaj zasedal med novembrom 2011 in majem 2012, so menda že operirali zaradi ran na trebuhu in nogah v eni od bolnišnic v prestolnici.


Po eksploziji so se takoj zbrali policisti, gasilci in reševaci. Foto: AP Pictures

V zadnjih nekaj mesecih so grške varnostne sile prestregle več poskusov pošiljanja pisemskih bomb v Grčiji, Nemčiji in Franciji. Marca je v uradu Mednarodnega denarnega sklada v Parizu eksplodiralo pismo bomba, ki je bilo poslano iz Grčije. Uslužbenka, ki je pismo odprla, je bila pri tem ranjena. Le nekaj dni pred tem so še pravočasno uničili paket bombo, ki je bil namenjen nemškemu finančnemu ministru Wolfgangu Schäeublu. Odgovornost zanjo je prevzela grška skrajno levičarska skupina Zarota ognjenega jedra.

Gre za skupino, ki je na ameriškem seznamu terorističnih skupin in je leta 2010 že poslala pisemske bombe na tuja veleposlaništva v Grčiji, nato pa še takratnemu predsedniku Evropske komisije Joseju Manuelu Barrosu, nemški kanclerki Angeli Merkel in italijanskemu premierju Silviu Berlusconiju.