Hollande: Francija bo storila vse, da uniči vojsko fanatikov

Slovesnost v slovo od 130 žrtev poteka pred kompleksom Les Invalides.

Objavljeno
27. november 2015 11.25
FRANCE-ATTACKS-TRIBUTE
Mo. B., Pi. K.
Mo. B., Pi. K.

Pariz – Dva tedna po krvavih terorističnih napadih v Parizu je Francija danes za kratek čas obstala in se svečano poslovila od 130 ljudi, ki so padli pod streli in eksplozijami skrajnežev. Svečanega dogodka na megleno in hladno jutro se je pred Les Invalides – kompleksom muzejev in spomenikov, posvečenih francoski vojaški zgodovini – udeležilo okoli 2600 ljudi. Poleg državnikov so sedeli tudi tisti, ki so bili na večer petka 13. ranjeni, in tisti, ki so tisti dan izgubili svoje najbližje.

Fotografije 130 žrtev so žalostno podčrtale dejstvo, da so bili med ubitimi predvsem mladi ljudje. »Ne bomo se vdali strahu ali sovraštvu,« je med govorom povedal predsednik François Hollande, po besedah katerega je napadalce gnal »nor cilj«, s svojim dejanjem pa so izdali svojega boga. Z orožjem so, kot je povedal, svet prikrajšali za usodo in smeh 130 posameznikov, ki so prihajali iz 50 različnih francoskih krajev in 17 držav.

Francija se bo po predsednikovih besedah nasilju zoperstavili tako, da bodo »prepevali še več« ter hodili na koncerte in obiskovali stadione. »Vsem vam svečano prisegam, da bo Francija storila vse, da uniči vojsko fanatikov, ki so zagrešili te zločine.«

Foto: Stephanie De Sakutin/AFP

Medtem, ko je na dvorišču Les Invalides odmevala francoska himna in predsednikov govor, so na stavbah po državi plapolale barve francoske zastave. Modra, bela in rdeča so v zadnjih dveh tednih več kot le državni simbol, postale so znak kljubovanja. Narod, ki nima navade izobešati zastave, je v zadnjih dneh množično kupoval zastave. Proizvajalec Doublet je povedal, da so jih v zadnjih dneh prodali dva- do trikrat več kot sicer.

Čeprav so bili na osrednjo slovesnost vabljeni vsi svojci smrtnih žrtev, pa so nekateri povabilo zavrnili. Med njimi je tudi Emmanuelle Prevost, ki je v koncertni dvorani Bataclan izgubila svojega brata. Prepričana je, da bi bil petek 13. drugačen, če bi oblasti po napadih na Charlie Hebdo poostrile varnostne ukrepe. »Hvala gospod predsednik, politiki, ampak ne potrebujemo vašega stiska roke ali sožalja, tudi vi ste delno odgovorni zato, kar se je zgodilo,« je zapisala na enem od družabnih omrežij.

Medtem ko se Francija spominja žalostnega večera, varnostne službe nadaljujejo z iskanjem glavnih osumljencev – Salaha Abdeslama, ki je imel ključno logistično vlogo, in Mohameda Abrinija, ki so ga dva dneva pred napadom videli skupaj z Abdeslamom. V Belgiji pa so danes obtožili šestega osumljenca zaradi terorizma v povezavi s terorističnimi napadi v Parizu, je sporočil državni tožilec. Prijeli so ga v četrtek v Bruslju in ga po zaslišanju obtožili terorističnih umorov in sodelovanja v dejavnostih teroristične organizacije, je dodal. Pred njim so belgijske oblasti pet oseb obdolžile vpletenosti v teroristične dejavnosti in jih preventivno pridržale. Dva osumljenca, ki so ju prijeli v torek, pa so danes za en mesec pridržali v priporu, eden med njima je Francoz Ali Oulkadi, ki je glavnega osumljenca za napade v Parizu Salaha Abdeslama peljal po Bruslju dan po napadih v Parizu. Njegov odvetnik trdi, da ga je peljal, ne da bi vedel, v kaj je bil vpleten.

Znanih je tudi vse več podrobnosti o okoliščinah napadov – nemški Bild danes poroča, da so snovalci napadov jurišne puške AK47 in Zastava M70 v začetku novembra domnevno kupili od preprodajalca z orožjem v Nemčiji. »Francoski preiskovalci menijo, da je bilo to orožje domnevno uporabljano v napadih v Parizu,« je zapisal Bild.

 

Foto: Stephanie De Sakutin/AFP

Francija je po napadih okrepila zračne napade na položaje Islamske države v Siriji in Iraku, kjer skrajna islamistična skupina, ki je prevzela odgovornost za napad, nadzoruje večji del ozemlja. A si Francija prizadeva še stopnjevati pritisk, Hollande je v zadnjih nekaj dneh tkal zavezništva po svetu, nazadnje, včeraj, je obiskal Moskvo, kjer sta z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom dosegla dogovor o uskladitvi napadov na položaje IS in izmenjavi obveščevalnih informacij.

Danes so iz Kremlja sporočili, da Zahod sicer ni pripravljen sestaviti širše koalicije za boj proti Islamski državi, ob tem pa dodali, da so sami odprti za vsakršno sodelovanje, v kateremkoli okvirju, ki bi odgovarjal »našim partnerjem.«

Francoski zunanji minister Laurent Fabius pa je danes sporočil, da bi lahko Francija v boju proti Islamski državi sodelovala tudi s sirsko vojsko. Pozneje pa je pojasnil, da bi bilo tako sodelovanje možno le po spremembi režima.