Pariz − Francoski poslanci so včeraj pokazali enotnost, kakršni francoska politika po poročanju tiskovne agencije AFP že dolgo ni bila priča − enoglasno so namreč (v okviru predloga zakonodaje o energetski tranziciji) podprli tri amandmaje, ki velikim trgovinam prepovedujejo, da bi neprodano, a še vedno užitno hrano vrgle v smeti. V skladu z njimi bodo morale zdaj še vedno užitna živila darovati revnim ali pa jo nameniti za krmo živalim oziroma za kompost.
»Škandalozno je, da nekateri supermarketi v smetnjake s še vedno užitno hrano vlivajo belilo,« je povedala poslanec Guillaume Garot in eden od pobudnikov amandmajev. Številne trgovine so namreč doslej, da bi preprečile pobiranje še užitne hrane iz smetnjakov, na odpadke zlivale belilo in čistila. Garot je prepričan, da pri omejevanju zavržene hrane ni dovolj zgolj dobra volja posameznikov, ampak se je treba problema lotiti s konkretnimi ukrepi in množično mobilizacijo.Po navedbah AFP Francozi vsako leto v smeti odvržejo od 20 do 30 kilogramov hrane, pri tem jo sedem kilogramov zavržejo še v originalni embalaži. Letno tako na smetiščih pristane hrana v skupni vrednosti med 12 in 20 milijard evrov, kar znese 160 evrov na osebo.
Vlada upa, da bo z novimi ukrepi do leta 2025 količino zavržene hrane zmanjšala za polovico. Eden od ukrepov je tudi že omenjena prepoved za velike trgovine. Te bodo morale zdaj v skladu z novo ureditvijo skleniti pogodbe s humanitarnimi organizacijami, ki bodo nato razdelile odvečno hrano. Med 39 predlogi francoski vladi je tudi spodbujanje Francozov, naj hrano, ki jim ostane na krožniku v restavraciji, odnesejo domov.
Po podatkih Združenih narodov kar tretjina (oziroma 1,3 milijarde tone) vse pridelane hrane na svetu pristane na smetiščih. Od leta 1974 se je delež tako izgubljene hrane podvojil. Še slabša je statistika Evropske unije, kjer zavržemo skoraj polovico še vedno užitne hrane, pri tem pa 79 milijonov Evropejcev živi v revščini. Četrtina od njih prejema pomoč v hrani.
Ekologi brez meja so lani poročali, da se v Sloveniji zavrže 82 kilogramov hrane na osebo na leto.