V Haagu zaključni govori v primeru Karadžić

»Politika etničnega čiščenja je v celoti povezano s Karadžićem kot gonilno silo,« je v sklepni besedi dejal tožilec Tieger.

Objavljeno
29. september 2014 10.20
BOSNIA-WARCRIMES-TRIAL-KARADZIC
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Haag - Nekdanji politični vodja bosanskih Srbov Radovan Karadžić je bil med vojno v BiH gonilna sila etničnega čiščenja in nekaterih drugih najhujših grozodejstev po drugi svetovni vojni. »Politika etničnega čiščenja je v celoti povezano s Karadžićem kot gonilno silo,« je v sklepni besedi danes pred haaškim sodiščem dejal tožilec Alan Tieger.

Kot je pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije še dejal tožilec, je Karadžićeva krivda za genocid brez dvoma dokazana. Več sto prič in skoraj 50.000 strani dokumentov dokazuje, da je želel 69-letni Karadžić brezpogojno uresničiti svoj načrt o »etnično čisti srbski državi«, je še dejal tožilec, poroča STA.

»Tragedije, vsaka posebej, so njegova krivda,« je sodnikom haaškega sodišče še dejal Tieger, poroča STA. Skupaj s pokojnim srbskim predsednikom Slobodanom Miloševićem in vojaškim poveljnikom bosanskih Srbov Ratkom Mladićem je Karadžić po besedah tožilca želel v BiH z območij, kjer so živeli Srbi, odstraniti vse Bošnjake in Hrvate.

Sodni proces proti Karadžiću poteka od leta 2009, obtožen pa je vojnih zločinov, zločinov proti človečnosti in genocida. Po pričakovanjih naj bi obsodbo sodišče izreklo konec prihodnjega leta.

Tako tožilec kot obramba imata za sklepne besede na voljo 10 ur. Po pričakovanjih naj bi Karadžić svojo zaključno besedo končal v sredo ali četrtek.

Predstavnice društva Matere Srebrenice, ki zastopa žrtve genocida v Srebrenici, kjer so vojaške sile bosanskih Srbov ubile skoraj 8000 moških in dečkov, so danes na galeriji spremljale sklepno besedo tožilca.

»Pričakujemo, da bo Karadžić obsojen na dosmrtno ječo, da bo spoznan za krivega, ne samo genocida v Srebrenici, pač pa tudi genocidov v drugih mestih,« je pred začetkom tožilčevega nastopa dejala tiskovna predstavnica društva Munira Subašić.