V Istanbulu ubili iranskega medijskega mogotca

Zamaskirani napadalci so streljali na vozilo Saida Karimiana. Poleg njega so ubili še njegovega poslovnega partnerja.

Objavljeno
30. april 2017 18.48
TURKEY-IRAN/SHOOTING
De. P., STA
De. P., STA
Istanbul - Neznanci so v soboto zvečer v Istanbulu do smrti ustrelili ustanovitelja in direktorja perzijske satelitske televizije Gem TV Iranca Saida Karimiana. Ubit je bil tudi njegov poslovni partner iz Kuvajta. Turška policija okoliščine dogodka še preiskuje, poroča britanski BBC.

45-letnega medijskega mogotca so ustrelili v soseski Maslak, ko so napadalci, ki so bili menda zamaskirani, streljali na njegovo vozilo. Karimian je umrl na kraju dogodka, medtem ko je njegov partner posledicam strelov podlegel kasneje v bolnišnici.

Vozilo, ki so ga uporabljali napadalci, so kasneje našli zoglenelo. Policija je sprožila preiskavo, pri čemer bi bil lahko umor po navedbah virov blizu turških oblasti povezan s poslom ali kriminalnimi združbami, poroča STA.

Karimianu so v preteklosti v Teheranu sodili v odsotnosti in ga obsodili na šest let zapora zaradi širjenja propagande proti Iranu.

Njegovo televizijo, ki tuje in zahodne oddaje sinhronizira v perzijščino in jih oddaja v Iranu, so kritizirali zaradi prikazovanja oddaj, ki so v nasprotju z muslimanskimi vrednotami. Obtožili so jo tudi širjenja zahodne kulture.

Člani njegove družine so za BBC povedali, da mu je iranski režim zadnje tri mesece grozil. Zato je nameraval zapustiti Istanbul in se preseliti nazaj v London.

Medijska skupina je sprva delovala v Londonu, kasneje pa se je razširila v Dubaj. V skupini deluje 17 televizijskih programov v perzijskem in po en v kurdskem, azerbajdžanskem in arabskem jeziku.