V Italiji in na Kosovu prijeli štiri domnevne pripadnike IS

Štirje kosovski Albanci so osumljeni novačenja novih borcev v vrste Islamske države.

Objavljeno
01. december 2015 15.37
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Milano, Priština − V Italiji in na Kosovu so v okviru skupne akcije prijeli štiri kosovske Albance, ki so novačili borce za džihadiste Islamske države (IS). Prav tako so menda grozili papežu Frančišku in veleposlaniku ZDA na Kosovu, hvalili pa so tudi nedavne teroristične napade v Parizu, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Kosovska policija je potrdila, da so v sodelovanju z italijanskimi policisti v Brescii prijeli kosovskega Albanca, ki je domnevno načrtoval in spodbujal teroristična dejanja ter poskušal novačiti borce za odhod na bojišča v Siriji in Iraku. Preiskali so tudi njegovo hišo v kraju Elez Han na meji z Makedonijo in našli več orožja. O njem se domneva, da je bil glavni načrtovalec v skupini, so poročali kosovski mediji.

Še trojico te domnevne teroristične celice so prijeli v Italiji, za še nekaj osebami pa so razpisali tiralico. Menda gre za pripadnike IS, kot taki pa so se predstavljali tudi na svojih profilih na spletnem družbenem omrežju facebook, poroča Tanjug, ki ga povzema STA.

Kosovski dnevnik Koha Ditore je medtem poročal še, da se je sedem državljanov Kosova pred kratkim vrnilo iz Sirije, kjer so se borili v vrstah IS. Nastanili pa so se v Makedoniji v več vaseh v okolici Skopja.

Po začetku ruskega bombardiranja Sirije letos jeseni naj bi sicer vrste IS zapustilo več borcev z območja Zahodnega Balkana in se vrnilo v svoje domovine, navaja makedonska tiskovna agencija Mia.