V Madridu zajezujejo sicer malo verjetno širjenje ebole

Pristojni sestavljajo seznam ljudi, ki so v zadnjih tednih prišli v stik z okuženo medicinsko sestro.

Objavljeno
07. oktober 2014 17.39
SPAIN-LIBERIA-HEALTH-WAFRICA-EBOLA-FILES
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Madrid − Prvi primer okužbe z virusom ebole zunaj Afrike je v Madridu in tudi Bruslju povzročil nemalo skrbi. Pristojne zdravstvene službe v Španiji še vedno sestavljajo seznam ljudi, ki so v zadnjih tednih prišli v fizični stik z okuženima misijonarjema in pozneje medicinsko sestro. Bruselj medtem zahteva odgovore, kako se je 40-letna sestra ob vseh varnostnih ukrepih sploh lahko okužila s smrtonosnim virusom.

Budno spremljanje morebitnih simptomov

Španski spletni portal El Pais poroča, da v delu bolnišnice Alcorcón na obrobju Madrida veljajo izredne razmere. Oddelek, kjer so okuženo medicinsko sestro sprva sprejeli – še preden so ugotovili, da gre za okužbo z ebolo –, do nadaljnjega ostaja zaprt. Pozorno bodo spremljali tudi zdravstveno stanje 21 medicinskih delavcev, ki so prišli v stik z okuženo. Telesno temperaturo si mora redno meriti tudi 30 zdravstvenih delavcev, ki so skupaj z medicinsko sestro pred tedni skrbeli za španska misijonarja, okužena z virusom.

Virus ebole sicer postane nalezljiv šele, ko se pokažejo prvi simptomi − največkrat vročina, kašelj, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih in bolečine v žrelu, sledijo pa driska, bruhanje in bolečine v trebuhu. Izpuščaji, krvavitve po koži, sluznici in notranjih organih se pojavijo le v najhujših primerih.

Negotovi varnostni ukrepi

Iz Madrida so sporočili, da so možnosti, da se je še kdo okužil, majhne. A Bruselj kljub temu zahteva pojasnila, kako se je ob vseh varnostnih ukrepih virus sploh lahko prenesel. »Ljudje so prestrašeni. Ne razumemo, kako se je lahko nekdo, ki je nosil dve zaščitni obleki in dva para zaščitnih rokavic, okužil,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal kardiolog v bolnišnici La Paz-Carlos III, kjer so zdravili misijonarja.  Za oba je bila okužba z virusom, ki povzroča hemoragično mrzlico, usodna – 75-letni Miguel Pajares, ki se je okužil v Liberiji, je umrl 12. avgusta, 69-letni Manuel Garcia Viejo, ki so ga prepeljali iz Sierre Leone, dober mesec pozneje.

Medicinska sestra je po poročanju AFP v sobo, kjer so zdravili enega od misijonarjev, vstopila zgolj dvakrat. Prvi znaki okužbe so se menda začeli kazati 30. septembra, zdravstveno pomoč pa je poiskala pet dni pozneje. Zdaj se zdravi na istem oddelku, kjer je še pred nekaj dnevi sama skrbela za okužena misijonarja.

Tokratni izbruh virusa ebole je najbolj smrtonosen v zgodovini − po zadnjih podatkih je v državah na zahodu Afrike zahteval že 3439 življenj.