Makedonska politična kriza dosegla vrelišče

Množica privržencev nekdanjega premiera Gruevskega je vdrla v parlament in obračunala z nekaterimi politiki in novinarji.

Objavljeno
27. april 2017 22.19
MACEDONIA-POLITICS/
A. M., STA
A. M., STA

V makedonski parlament je v četrtek vdrla skupina okoli 200 podpornikov stranke VMRO-DPMNE nekdanjega premierja Nikole Gruevskega, ki jih je razburila izvolitev albanskega politika Talata Xhaferija za predsednika sobranja. Razjarjeni protestniki, mnogi med njimi so bili zamaskirani, so se prebili mimo varnostnikov in napadli ljudi v notranjosti, med poškodovanimi so tudi voditelj Socialdemokratske stranke Zoran Zaev, ki ga je na televizijskih posnetkih mogoče videti z okrvavljeno glavo, in nekaj novinarjev. 

Gruevski je izvolitev Xhaferija za predsednika parlamenta, ki ga je izglasovala večinska koalicija socialdemokratskih poslancev in zastopnikov albanske manjšine, označil za državni udar.

Nekateri protestniki so bili tudi zamaskirani. Foto: AFP

Po poročanju agencije Reuters je policija takoj po vdoru sicer poslala okrpeitve v stavbo parlamenta, vendar ti niso takoj posredovali proti protestnikom. Varnostne sile so pozneje s pomočjo zvočnih granat razgnale protestnike pred stavbo in tako omogočile evakuacijo poslancev iz nje. Po podatkih policije je bilo v neredih ranjenih osem ljudi, nekateri drugi viri poročajo, da je poškodovanih še več.

Makedonija je že od volitev decembra lani v slepi ulici. Za dodatno zaostrovanje je poskrbel predsednik države Gjorge Ivanov, ki že od začetka marca zavrača podelitev mandata za sestavo vlade Zaevu. Mandata mu noče podeliti, čeprav je vodja opozicije predal podpise podpore 67 od 120 poslancev. K spremembi odločitve so ga sicer pozvali tudi številni visoki predstavniki EU.

Poškodovani vodja socialdemokratov Zoran Zaev je parlament zapustil v spremstvu policistov. Foto: Reuters

Protestniki, ki so danes vdrli v parlament, proti koaliciji socialdemokratov z albansko manjšino na skoppskih ulicah protestirajo že vse od volitev.