V Moskvi se jeza ne zmanjšuje

»Rusija se bo odzvala na incident tako, da bo še okrepila napade na Islamsko državo v Siriji.«

Objavljeno
25. november 2015 21.00
Boris Čibej
Boris Čibej
Turška sestrelitev ruskega bombnika nad sirskim ozemljem je »kriminalno dejanje«­ in »de facto zaščita Islamske države«, je danes izjavil ruski­ premier Dmitrij Medvedjev. Zunanji minister Sergej Lavrov je zagotovil, da se zaradi »incidenta, ki spominja na načrtovano provokacijo«, njegova država sicer ne pripravlja na vojno s Turčijo, a da bodo v Moskvi resno preučili sporazume in odnose med državama.

Na novico, da so v torek turški lovci ameriške proizvodnje F-16 blizu turško-sirske meje sestrelili ruski bombnik Su-24, so se v Rusiji še isti dan ostro odzvali, predloge protiukrepov, ki jih bodo predstavili predsedniku Vladimirju Putinu, pa še pripravljajo. Prvi ukrepi so bili vojaški: rusko obrambno ministrstvo je predvčerajšnjim sporočilo, da prekinja vse vojaške stike med državama in da bodo odslej med napadi na Islamsko državo v Siriji vse ruske bombnike spremljali tudi lovci, ki so skupaj z raketno križarko Moskva, nameščeno ob sirski obali, dobili ukaz, naj »uničijo vsak cilj v zraku, ki predstavlja potencialno nevarnost za naše letalstvo«, je povedal obrambni minister Sergej Šojgu. »A smo ugotovili, da to ni dovolj,« je danes dejal Putin.

Triumf ali godrnjači

V rusko vojaško oporišče Hmei­mim blizu največjega sirskega pristaniškega mesta Latakija, od koder na prošnjo sirskih oblasti ruska letala izvajajo napade po državi, bodo tako pripeljali tudi mobilne protiletalske sisteme z dolgim dosegom S-400, ki jim Rusi pravijo »triumf«, v Natu pa »godrnjači«, njihov skrajni domet pa je tudi od trikrat do štirikrat daljši kot pri podobnem ameriškem raketnem sistemu patriot. Rusija se bo odzvala na incident tako, da bo še okrepila napade na Islamsko državo v Siriji,­ je prepričan predsednik mednarodnega odbora v spodnjem domu ruskega parlamenta Aleksej ­Puškov.

Njegovi kolegi v dumi so predlagali ostrejše ukrepe proti Ankari, med njimi zaprtje zračnega prometa med državama, a doslej je uraden le nasvet zunanjega ministrstva, naj državljani zaradi terorističnih groženj ne potujejo v Turčijo. To opozorilo je danes ponovil Putin: »Po tem, kar se je zgodilo, ne moremo izključiti drugih, novih incidentov, na katere se bomo prisiljeni odzvati. Zato bodo lahko naši državljani v Turčiji izpostavljeni določeni nevarnosti.« Lavrov je v torek dejal, da je zaradi naraščanja teroristične grožnje Turčija vsaj tako nevarna kot Egipt, danes pa povedal, da imajo teroristi iz Sirije zatočišča na turškem ozemlju, zato se Moskva zavzema za popolno zaprtje turško-sirske meje.

S tem, ko je Turčija sestrelila rusko letalo, je »v bistvu stopila na stran Islamske države«, je izjavil Lavrov. Po njegovih besedah je bila odločitev Nata, da solidarnostno podpre turški incident, »čudna«, a v Moskvi so seznanjeni s tem, da je bila razprava burna in da je kar nekaj članic severnoatlantskega zavezništva obsodilo turško početje. Rusi opozarjajo zlasti na protislovje uradnih trditev iz Ankare, kjer pravijo, da so pred napadom v petih minutah kar desetkrat opozorili posadko ruskega bombnika, hkrati pa so v pismu varnostnemu svetu Združenih narodov zapisali, da je Su-24, ki so ga potem sestrelili že nad sirskim ozemljem, le 17 sekund kršil njihov zračni prostor.

Po sestrelitvi sta oba člana posadke izskočila s padalom, a preživel je le eden. V dvanajsturni operaciji so rešili navigatorja bombnika, ki so ga živega in zdravega pripeljali v oporišče v Latakiji, pilota pa so po nekaterih informacijah sirski »uporniki«, ki jim na Zahodu pravijo »zmerni«, ubili že, ko je s padalom letel proti zemlji, drugi viri pa trdijo, da so ga zverinsko mučili in likvidirali, ko je bil že na zemlji in se je hotel po mednarodnih konvencijah predati. Oba, tako preživeli kot mrtvi pilot, bosta dobila visoko državno odlikovanje, je povedal Putin. Nagradili bodo tudi pripadnike reševalne enote, ki so jo uporniki prav tako napadli, ji z orožjem ameriške izdelave razstrelili enega od helikopterjev in ubili ruskega marinca. Preživeli navigator Konstantin Murahtin je sinoči za rusko televizijo povedal, da njegovo letalo ni niti za sekundo zapustilo sirskega zračnega prostora in da so ga sestrelili brez kakršnegakoli vizualnega ali radijskega opozorila.

Po besedah ruskega zunanjega ministra bo predsednik države kmalu dobil na mizo predlog o morebitnih ruskih protiukrepih, a da med njimi ne bo takšnih, ki bi »umetno odtujevali narode naših držav«. Turčija je bila zlasti poleti priljubljeno letovišče za Ruse, doslej so ji več denarja od nemških turistov prinašali le ruski, zdaj pa ruske turistične agencije po vrsti odpovedujejo letovanja v tej državi. A to je le prva gospodarska posledica, ki jo lahko povzroči ta vojaški incident. V časniku Kommersant so zapisali, da utegne prva žrtev zaostritve postati plinovod Turški tok, ki naj bi po odpovedi Južnega toka zagotovil alternativno pot ruskemu plinu na zahodne trge. Ta sprva visokoleteči načrt je bil že zdaj v težavah, zdaj pa mora Gazprom oblastem pripraviti oceno njegove izvedljivosti.

Ogroženi projekti

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je napovedal, da »bomo projekt temeljito preučili«. A to je le eden od ogroženih projektov med državama, ki sta lani dosegli trgovinsko menjavo 35 milijard dolarjev. Če se bodo odnosi še zaostrili, lahko Turčija, ki dobi kar 60 odstotkov zemeljskega plina iz Rusije, odpove gradnjo svoje prve jedrske elektrarne, ki bi jo za 22 milijard dolarjev morala postaviti ruska državna družba Rosatom. V skrajnem primeru lahko Turčija celo zapre promet za ruske ladje skozi Bospor in Dardanele, a ker ga določajo mednarodni dogovori, bi se to zgodilo le v primeru vojne z Ankaro, so zapisali v Kommersantu.