V Nemčiji slovo od nekdanjega kanclerja Schmidta

Maše zadušnice se je udeležilo približno 1800 gostov, med njimi tudi Merklova in predsednik države Joachim Gauck.

Objavljeno
23. november 2015 17.46
GERMANY-SCHMIDT/
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Hamburg − V Hamburgu so se z državniškim pogrebom poslovili od nekdanjega nemškega kanclerja Helmuta Schmidta. Pogrebne slovesnosti na ulicah njegovega domačega mesta spremlja več tisoč ljudi. Nemška kanclerka Angela Merkel je med pogrebom dejala, da je Schmidt za seboj pustil globoke sledi, piše Slovenska tiskovna agencija.

Maše zadušnice v hamburški katedrali sv. Mihaela se je udeležilo približno 1800 gostov, med njimi tudi Merklova in predsednik države Joachim Gauck. Na pogreb so prišli tudi številni gostje iz tujine, med njimi Schmidtov dolgoletni prijatelj, nekdanji francoski predsednik Valery Giscard d'Estaing, nekdanji ameriški državni sekretar Henry Kissinger, nekdanji italijanski predsednik Giorgio Napolitano in generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg, piše STA.

Helmut Schmidt je umrl 10. novembra na svojem domu v Hamburgu v starosti 96 let. Socialdemokratski politik je nekdanjo Zahodno Nemčijo vodil v letih 1974-1982, ko se je ta uveljavila kot globalna gospodarska velesila. To so bila obenem težka leta, ki jih je zaznamovalo krvavo nasilje skrajnih levičarjev Frakcije rdeče armade (Raf) in obenem hladna vojna.

Po umiku iz aktivne politike se je Schmidt leta 1983 kot soizdajatelj in kasneje izvršni direktor pridružil priznanemu političnemu tedniku Zeit. V letih, ki so sledila, je poleg tega napisal več kot 30 knjig. Vse do konca je zaradi svojega ostrega jezika ostal priljubljen sogovornik tako nemških časnikov kot televizij, še dodaja STA.