V Nemčiji začetek sojenja Bayerju zaradi tabletke yasminelle

Tožnica trdi, da je zaradi tabletke yasminelle, v kateri je hormon drospirenon, doživela dvojno pljučno embolijo.

Objavljeno
17. december 2015 14.40
GERMANY-PHARMACEUTICAL-TRIAL-HEALTH-LITIGATION-BAYER
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Stuttgart − V Nemčiji je danes steklo sojenje v tožbi proti farmacevtskemu gigantu Bayer zaradi njegove domnevno za zdravje nevarne kontracepcijske tabletke yasminelle. Kot je povedal tiskovni predstavnik sodišča, bodo najprej preučili možnosti za poravnavo, če ta ne bo mogoča, pa bo odločalo sodišče. Gre za prvi takšen primer sodnega postopka v Nemčiji, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V pravnem sporu danes 31-letna Nemka Felicitas Rohrer zaradi zdravstvenih težav, povezanih z uporabo kontracepcijske tabletke yasminelle, toži Bayer.

Rohrerjeva trdi, da je zaradi tabletke yasminelle, v kateri je hormon drospirenon, doživela dvojno pljučno embolijo. Embolijo povzročijo strdki, ki v telesu ovirajo krvni obtok.

Tožbo je nekdanja študentka veterine prvič vložila maja 2011, Bayer pa toži za 200.000 evrov. Kot pojasnjuje, se je leta 2009, ko je bila stara 25 let, nenadoma zrušila in njeno srce je za 20 minut prenehalo biti.

Pred tem menda ni imela nobenih podobnih težav in glede na družinsko zgodovino k njim menda tudi ni bila nagnjena. Poleg tega ni nikoli kadila, ima primerno telesno težo in je bila vselej telesno aktivna.

Ko niso našli nobenega drugega razloga, so zdravniki prst uperili v tabletke yasminelle, ki jih je Rohrerjeva pred tem uporabljala osem mesecev, piše STA.

Bayer po drugi strani vztraja, da so njihove kontracepcijske tabletke varne, če se jih seveda pravilno uporablja.

A sodeč po več nedavnih študijah je domnevno s kontracepcijskimi tabletkami, ki vsebujejo drospirenon, kot ga Bayerjevi kontraceptivi iz serije yasmin, kamor sodijo yaz, yasmin in yasminelle, povezano kar trikrat večje tveganje za embolijo ali trombozo, kot je bilo pri prejšnjih generacijah kontracepcijskih tabletk.

V ZDA je sicer Bayer zaradi stranskih učinkov svojih kontracepcijskih tabletk doslej že moral plačati 1,9 milijarde dolarjev odškodnin v 9000 primerih. Samo lani je podjetje plačalo 768 milijonov evrov v primerih, povezanih s kontraceptivi yasmin, še poroča STA.