V Nemčijo letos po pričakovanjih milijon prišlekov

Nemčija je letos registrirala več kot 964.000 iskalcev azila. Največ jih je v državo prispelo novembra.

Objavljeno
07. december 2015 18.53
jer Begunci
Mo. B.
Mo. B.

Berlin – Nemčija, ki je v začetku leta pričakovala 800.000 novih prošenj za azil, nato pa je pričakovanja povečala na 1,5 milijona, je danes sporočila, da so doslej v državi registrirali 964.574 iskalcev azila.

Mesec november je bil za Nemčijo rekorden – v državo je takrat prispelo več kot 200.000 ljudi. Kljub velikemu število prišlekov (štirikrat več kot lani) pa je nemškim oblastem uspelo skrajšati čas obravnave prošenj za azil. Iz notranjega ministrstva so sporočili, da so to dosegli s prioritetno in hitrejšo obravnavo iskalcev azila iz varnih, predvsem balkanskih držav, in beguncev iz še posebej nevarnih držav, predvsem iz Sirije.

Državljanstva prišlekov tokrat niso objavili, so pa bili v preteklosti na vrhu seznama predvsem begunci iz Sirije, na prvih petih mestih prosilcev za azil pa tudi Albanci in Kosovci. Berlin je zato pred kratkim Kosovo, Albanijo in Črno goro uvrstil na seznam varnih držav, proces odločanja za prišleke iz balkanskih držav pa skrajšal na tri mesecev.

Agencija ZN za begunce medtem poroča, da se je število prebežnikov, ki prečkajo Sredozemlje, novembra zmanjšalo za okoli 40 odstotkov. Razlog so turški ukrepi proti trgovcem z ljudmi in vse slabše vremenske razmere.