V Parizu aretirali še enega osumljenega sodelovanja v napadih

Medtem se nadaljujejo racije po Franciji v okviru obsežnih protiterorističnih operacij.

Objavljeno
15. december 2015 16.23
FRANCE-ATTACK/
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Pariz – Na območju Pariza je policija v okviru preiskav krvavih terorističnih napadov v francoski prestolnici sredi novembra, ki so terjali 130 življenj, aretirala 29-letnega moškega, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Tekom preiskav so od napadov 13. novembra, ki so jih izvedli pripadniki skrajne Islamske države, v Franciji izvedli 2700 policijskih racij, za 360 ljudi pa so odredili hišni pripor. Dva moška sta obtožena, saj jima očitajo zagotavljanje namestitve Abdelhamidu Abaaoudu, domnevnemu glavnemu organizatorju napadov, ki je bil ubit v policijski operaciji na severu Pariza pet dni po napadih.

V Belgiji, kjer so domnevno napad načrtovali, so aretirali osem moških. Še enega moškega so aretirali v Turčiji, ker je menda iskal in preverjal lokacije, na katerih so nato izvedli napade, poroča STA. Preiskavo nadzoruje šest protiterorističnih sodnikov, kar je največ v Franciji doslej.

Še vedno pa niso identificirali treh od devetih napadalcev, med drugim dva od treh, ki so se razstrelili pri stadionu Stade de France. Ta dva neidentificirana napadalca sta se domnevno s ponarejenimi potnimi listi skupaj z begunci in migranti prebila v Evropo. Tretji neidentificirani moški je menda sodeloval v strelskih napadih na restavracije in bare, ubili pa so ga skupaj z Abaaoudom v raciji 18. novembra.

Salem Abdeslam, 26-letni francoski državljan, ki je obtožen, da je odigral ključno logistično vlogo pri napadih, je medtem še vedno na begu.

Po navedbah francoskega notranjega ministra Bernarda Cazeneuva so od napadov aretirali 334 ljudi, od katerih so jih 287 zaslišali, in zasegli več kot 400 kosov orožja. Minister je dejal, da je okoli 1800 francoskih državljanov povezanih z džihadističnimi omrežji. Med njimi je tudi 600 posameznikov, ki so trenutno na bojiščih v Siriji in Iraku, 144 pa jih je v teh dveh državah umrlo v bojih. 250 se jih je menda že vrnilo v Francijo, še okoli 500 se jih odpravlja na odhod na bojišča, preostali pa so že na poti, je po poročanju STA še povedal Cazeneuve.