ZDA odstopile od pariškega podnebnega sporazuma

Ameriški predsednik Donald Trump je izrazil pripravljenost na nova, »za ZDA bolj poštena«, pogajanja.

Objavljeno
01. junij 2017 15.41
FILES-UN-CLIMATE-US-DIPLOMACY
Mo. B., Ma. F., Š. J., STA, P. Ž., Bruselj
Mo. B., Ma. F., Š. J., STA, P. Ž., Bruselj

Ameriški predsednik Donald Trump je na novinarski koneferenci pred Belo hišo potrdil včerajšnje namige, da ZDA odstopajo od pariškega podnebnega sporazuma. »Umikamo se iz sporazuma. Dogovorili se bomo za nov pariški dogovor z boljšimi pogoji za ZDA ali povsem nov dogovor. Če ne bomo uspeli, tudi prav,« je dejal Trump in dodal, da mu je globoko mar za okolje, vendar ne more podpirati dogovora, ki kaznuje ZDA.

Kot je še povedal, sporazum koristi Kitajski in Indiji, medtem ko škoduje ZDA. »Pariški podnebni sporazum je zelo nepravičen do ZDA.« Imeli bomo najbolj čist zrak in vodo, je odločitev o izstopu še pojasnil Trump. Dodal je, da imajo ZDA dovolj energije, da so lahko neodvisne od drugih držav.

Trump je v dolgi razlagi svoje odločitve zavrnil znanstveno statistiko o segrevanju ozračja kot zanemarljivo in užival v aplavzu članov administracije, ki so nemo poslušali Trumpovo realnost o mednarodnem redu in odnosih na čelu s trditvami, da ves svet izkorišča ZDA, kar se bo pod njegovo vladavino končalo.


Foto: AP/Pablo Martinez Monsivais

Trump je trdil, da bi vztrajanje ZDA pri pariškem podnebnem sporazumu uničilo ameriško gospodarstvo, ko bi največji onesnaževalci, kot sta Kitajska in Indija, lahko še naprej mazali okolje. Pri tem se je skliceval na Wall Street Journal, ki piše, da je umik iz sporazuma v ameriškem interesu, posledic za podnebje pa ne bo.

Prvi odzivi na odstop od sporazuma

Ameriški analitiki so Trumpov nastop že začeli primerjati z govori pokojnega voditelja Venezuele Huga Chaveza in drugih avtokratov v ZN, kjer so za vse domače težave krivili svet. Ameriška kredibilnost glede okolja in podnebnih sprememb je šla dokončno v nič po tistem, ko se je George Bush mlajši umaknil iz Kyotskega protokola, piko na i pa je zdaj dal Trump. Umik iz sporazuma se lahko glede na določila zgodi šele čez tri leta.

Istočasno s Trumpovim govorom je sporočilo za javnost objavil nekdanji predsednik ZDA Barack Obama, ki je bil ključen za uspeh ne-zavezujočega sporazuma o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov v ozračje.

Obama je sporočil, da so v Parizu naredili velik korak v smeri zaščite sveta za prihodnost in to so dosegli zaradi odločnega ameriškega vodstva. »Tudi brez ameriškega vodstva sem prepričan, da bodo države, mesta in podjetja šli naprej v zaščiti edinega planeta, ki ga imamo za prihodnje generacije,« je sporočil Obama in dodal, da je zasebni sektor že odšel v pravo smer nizkih izpustov. Države, ki ostajajo del sporazuma, bodo žele ugodnosti inovacij in investicij brez primerjave.

Oglasil se je tudi nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore, ki ga je Ivanka Trump lani pripeljala v Trumpovo stolpnico, da očeta prepriča, naj pariški sporazum pusti pri miru. »Trumpovo dejanje je lahkomiselno in ga ni mogoče zagovarjati. Spodkopava ameriški ugled v svetu. Smo sredi revolucije čiste energije, ki je noben posameznik ne more ustaviti. Odločitev predsednika Trumpa je v globokem nasprotju z željami večine Američanov,« je sporočil Gore.

Kitajska ostaja zvesta danim obljubam

Druge ključne podpisnice sporazuma medtem poudarjajo, da ga še zdaleč ne gre pokopati. Kitajski premier Li Keqiang je med skupno novinarsko konferenco z nemško kanclerko Angelo Merkel poudaril, da Kitajska, največja globalna onesnaževalka z ogljikovim dioksidom, ostaja zvesta danim obljubam.

»Kitajska bo še naprej izpolnjevala obljubljeno v pariškem sporazumu in se odločno, korak za korakom, pomikala proti ciljem za leto 2030. A seveda upamo, da bomo to počeli v sodelovanju z drugimi,« je povedal Li. Kanclerka Merklova je izrazila zadovoljstvo nad odločenostjo kitajskih oblasti.

ZDA in Kitajska skupaj prispevata 40 odstotkov vseh toplogrednih plinov. Uradni Peking poudarja, da je zmanjšanje onesnaževanja v njihovem interesu, tudi zaradi zadušljivega zraka v velikih mestih, med katerimi je vsekakor tudi Peking. V zadnjih letih so v zeleno energetsko infrastrukturo investirali milijarde.

Včeraj je v ameriških medijih zakrožilo, da je Trump že sprejel odločitev in da se ZDA umikajo od okoljevarstvenih zavez, ameriški predsednik pa je medtem po twitterju napovedal, da bo svojo končno odločitev sporočil danes.


Foto: Tadej Regent/Delo

Li Keqiang je Berlin obiskal pred vrhom EU-Kitajska, kjer bo, po pričakovanjih, ponovil zavezanost pariškemu sporazumu. Skupaj z EU − Kitajska in EU poleg ZDA prispevata v ozračje največ CO2 – naj bi sprejeli tudi prvo skupno izjavo o podnebnih spremembah. Vrh se bo sicer začel z neformalno večerjo, ki se je bosta poleg Keqianga udeležila predsednik evropskega sveta Donald Tusk in predsednik komisije Jean-Claude Juncker.

V petek se bodo voditelji EU in Kitajske sestali na plenarnem zasedanju, namenjenem dvostranskim odnosom s poudarkom na naložbah in trgovini.