V protestih v Makedoniji poškodovanih več kot 100 ljudi

Med poškodovanimi je bilo tudi 20 policistov in več poslancev. V Skopju je danes mirno, predsednik je sklical sestanek.

Objavljeno
28. april 2017 10.13
Macedonia Political Crisis
De. P., V. E., Mo. B.
De. P., V. E., Mo. B.

Skopje – V sinočnjih večurnih nasilnih protestih je bilo po zadnjih podatkih poškodovanih najmanj 109 ljudi, ki so po pretepu in prerivanju v parlamentarni zgradbi morali poiskati zdravniško pomoč. Med ranjenimi je večina protestnikov, poškodbe pa je utrpelo tudi najmanj 20 policistov in več poslancev, poroča makedonska agencija Mia. Eden od osebni stražarjev vodje socialdemokratov (SDMS) Zorana Zaeva je menda uporabil tudi strelno orožje, a da bi kdo poiskal pomoč zaradi strelne rane, makedonski mediji za zdaj ne poročajo. Zaev je danes dejal, da je šlo za poskus umora, ki je bil načrtovan v dogovoru s policijo.

Predsednik Gjorge Ivanov je voditelje vseh parlamentarnih strank pozval na srečanje, na katerem bodo razpravljali o novih razmerah v državi. Po besedah Ivanova so poslanci SDMS in albanskih strank kršili pravila z glasovanjem o novem predsedniku parlamenta. Pred sobranjem pa so se danes zvečer zbrali njegovi podporniki.

Da so z glasovanjem kršili pravila, je po navedbah spletnega portala Kurir.mk dejal tudi predsednik stranke VMRO-DPMNE Nikola Gruevski, ki se je danes vrnil iz Avstrije. Obsodil je nasilje, a hkrati opozoril pred tem, da bi se vsa pozornost javnosti zdaj usmerila na incident, namesto na nezakonit poskus izvolitve novega predsednika parlamenta, ki ga je označil za »posilstvo parlamenta«. Zavzel se je za preiskavo sinočnjega incidenta in kaznovanje odgovornih za nasilje, vodje političnih strank pa, da se udeležijo današnjega srečanja pri predsedniku.

Ameriška tiskovna agencija AP poroča, da vodje socialdemokratov SDMS Zorana Zaeva ne bo na srečanje.

Varnostne sile so s pomočjo zvočnih granat razgnale protestnike pred parlamentom in tako omogočile evakuacijo poslancev. Foto Robert Atanasovski

Razmere v Makedoniji so se znova začele zapletati včeraj popoldne, ko so poslanci SDSM in treh albanskih strank, ki so sestavili novo parlamentarno večino, zavrnili poziv predsednika parlamenta Trajka Veljanovskija, naj zapustijo parlament ob koncu zasedanja, saj so vztrajali, da bodo izbrali novega predsednika parlamenta. Proti so bili poslanci VMRO-DPMNE, ki so vztrajali, da je treba najprej izbrati komisijo za volitve in imenovanje, o kateri se parlamentarne stranke dogovarjajo že več tednov.

Poslanci VMRO-DPMNE so nato obkolili mesto predsedujočega parlamentu, a so poslanci socialdemokratov in albanske manjšine nadaljevali z glasovanjem in podprli Albanca Talata Xhaferija iz stranke DUI. Ko je vodja socialdemokratov (SDMS) Zoran Zaev razglasil, da je Xhaferi izvoljen, so poslanci VMRO-DPMNE začeli kričati, da gre za »državni udar«.

Sledil je kaos – protestniki stranke VMRO-DPMNE, ki že zadnja dva meseca redno protestirajo pred parlamentom, so vdrli v zgradbo. Več ur so vztrajali v glavni dvorani, nekaj pa se jih je prerinilo tudi v prostor, kjer so se zadrževali poslanci SDMS in albanskih strank. V pretepanju in prerivanju je bilo ranjenih več poslancev, med njimi tudi Zoran Zaev.

Ko je policija evakuirala poslance SDMS, je proti protestnikom uporabila tudi prisilna sredstva. Okoli 22. ure so se razmere v parlamentu bolj ali manj umirile.

Sinočnje dogajanje v parlamentu. Foto: Ognen Teofilovski/Reuters

Makedonija štiri mesece in pol po izrednih parlamentarnih volitvah še nima vlade, županom in predsednikom občin pa je potekel mandat, ker v državi niso mogli razpisati lokalnih volitev. Ustanovno zasedanje novega sklica parlamenta se je začelo že 30. decembra, za dodatno zaostrovanje pa je poskrbel predsednik Gjorge Ivanov, ki že od začetka marca zavrača podelitev mandata za sestavo vlade Zaevu, čeprav je vodja opozicije predal podpise podpore 67 od 120 poslancev. Bruselj razmišlja o sankcijah zoper posamezne politike VMRO-DPMNE, predvsem pa zoper predsednika Ivanova.

Sinočnje nasilje so že obsodili v Evropski uniji, od koder so sporočili, da je treba spoštovati temelje demokracije. »Nasilje je nedopustno, še posebej v hiši demokracije,« je povedala zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. Že včeraj so se odzvali tudi na ameriškem veleposlaništvu v Skopju, od koder so sporočili, da je bil Xhaferi izvoljen na položaj in da bodo z njimi sodelovali v dobrobit Makedoniji. Sinoči so se odzvali tudi na slovenskem zunanjem ministrstvu, kjer so obsodili vsakršno nasilje v Makedoniji in opozorili, da je parlament prostor »miru in demokratičnih odločitev«.