V pubu in restavraciji našli sledi živčnega strupa

Lokal Salisbury sta ruski vohun Sergej Skripal in njegova hčerka Julijo obiskala, preden sta nezavestna obležala.

Objavljeno
11. marec 2018 15.50
Britain Spy
M. Č., STA
M. Č., STA
London - V restavraciji in pubu v Salisburyju, ki ju je nekdanji ruski vohun Sergej Skripal s hčerko Julijo obiskal, preden sta nezavestna obležala, so našli sledove živčnega strupa, s katerim naj bi bila oba zastrupljena, je danes potrdila visoka predstavnica britanskih zdravstvenih oblasti.

Čeprav zagotavljajo, da je ogroženost majhna, so okoli 500 ljudem, ki so prejšnjo nedeljo po 13.30 obiskali pub Mill ali restavracijo Zizzi, svetovali, naj preventivno operejo svoja oblačila in druge predmete. Predmete, ki jih ni mogoče oprati ali temeljito obrisati, pa morajo do nadaljnjega nepredušno zapreti v plastične vrečke.

Medtem sta 66-letni Skripal in njegova 33-letna hči še vedno v kritičnem stanju, policist, ki jima je prvi priskočil na pomoč, pa se še vedno zdravi v bolnišnici. Po navedbah na spletni strani britanskega BBC je policistovo zdravstveno stanje resno, a se že lahko pogovarja.

Amnestirani državni izdajalec v kritičnem stanju

66-letni upokojeni polkovnik Skripal je bil zaradi vohunjenja za Veliko Britanijo leta 2006 na vojaškem sodišču v Rusiji obsojen na 13 let zapora. Foto: Reuters

Britanska policija je v petek zaprosila za vojaško pomoč pri razširjeni preiskavi napada. Vojska naj bi pomagala s svojimi strokovnjaki za kemično orožje in dekontaminacijo ter odstranjevanje bomb.

Vladni strokovnjaki so že identificirali živčni strup, uporabljen v napadu, a te informacije javnosti zaenkrat ne razkrivajo. Po neuradnih informacijah BBC naj bi bil redkejši od živčnega plina sarina in naj ne bi šlo za strup VX, s katerim je bil v Maleziji lani ubit polbrat severnokorejskega voditelja Kim Jong Una.

Skripal, nekdanji uslužbenec ruske vojaške obveščevalne službe, ima azil v Veliki Britaniji od leta 2010, ko ga je Moskva skupaj s še tremi zaporniki izpustila v zameno za deset ruskih vohunov, ki jih je prijela ameriška FBI. V Rusiji je bil namreč leta 2006 obsojen na 13 let zapora zaradi predajanja zaupnih informacij o ruskih vohunih britanski tajni službi MI6.

Britanski zunanji minister Boris Johnson je že uperil prst proti Moskvi, ko je javno dejal, da primer spominja na smrt bivšega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka, ki je umrl v Londonu leta 2006 po zaužitju čaja z radioaktivnim polonijem 210. Britanska preiskava je takrat ugotovila, da je umor verjetno odobril ruski predsednik Vladimir Putin, kar Moskva zanika. Moskva zanika tudi kakršnokoli vpletenost v tokratni primer.