V reševalnih akcijah v Sredozemlju v treh dneh rešili 4600 ljudi

Slovenska vojska je sporočila, da je ladja Triglav znova reševala prebežnike − tokrat jih je rešila približno 60.

Objavljeno
06. december 2015 14.32
ITALY-MIGRANTS/
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Rim − V reševalnih operacijah v Sredozemlju so med četrtkom in soboto rešili skupno več kot 4600 ljudi, ki so skušali s plovili doseči italijansko obalo, je po navedbah STA danes sporočila italijanska obalna straža. Slovenska vojska pa je prek družabnega omrežja twitter sporočila, da je ladja Triglav znova reševala prebežnike v Sredozemlju − tokrat jih je rešila približno 60.

Samo v soboto so v devetih ločenih akcijah na varno pripeljali 1123 prebežnikov, ki so Sredozemsko morje poskušali prečkati z ribiškimi ali gumijastimi čolni, piše Slovenska tiskovna agencija. V reševanju je sodelovalo več ladij italijanske obalne straže in mornarice, pa tudi nemška vojaška ladja Berlin, ki sodeluje v evropski operaciji Sophia − prej Eunavfor Med −, namenjeni reševanju prebežnikov na morju in boju proti tihotapcem ljudi. Prebežike je v Sredozemlju znova reševala tudi slovenska vojaška ladja Triglav, ki s 37-člansko posadko od 19. oktobra sodeluje v operaciji.

Število prebežnikov, ki so letos preko Sredozemlja dosegli Italijo, je za približno 12 odstotkov nižje od lanskega v celotnem letu. Leta 2014 jih je Italijo doseglo 170.000, letos pa doslej 150.000, piše STA. Po prvotnem upadu je število prebežnikov, ki poskušajo prečkati Sredozemsko morje in doseči Italijo, v zadnjih dneh znova naraslo. Kot piše STA, poskušajo tihotapci ljudi izkoristiti ugodno vreme v zadnjih dneh in pretihotapiti čim več ljudi.