»V Rusiji moramo revščino zmanjšati za polovico«

Putin je na zadnjem letnem nagovoru pred volitvami, na katerih si obeta zmago, med drugim predstavil nov jedrski izstrelek.

Objavljeno
01. marec 2018 12.15
RUSSIA-PUTIN/
Be. B., STA
Be. B., STA
Vladimir Putin je imel danes v Moskvi letni nagovor, ki je zadnji pred prihajajočimi volitvami, na katerih bodo 18. marca Rusi volili predsednika. Putin je v nagovoru poslancem o stanju v državi predstavil glavne adute njegove politike, s katero si želi zmagati že četrti predsedniški mandat, piše BBC.

»Vsak posameznik je za nas pomemben,« je dejal Putin, ki si med drugim želi povečati zaposlenost in dolžino življenja državljanov. Prav tako je obljubil, da bi v prihodnjih šestih letih nesprejemljivo stopnjo revščine v državi zmanjšal za polovico. V državi pod pragom revščine živi okoli 20 milijonov ljudi, kar je sicer občutno manj kot leta 2000, ko je pod pragom revščine živelo kar 42 milijonov ljudi, a je Putin obljubil, da bi to število zmanjšal za polovico.

Blaginja Rusije in državljanov

Putin je nagovor izkoristil tudi za predstavitev svoje okvirne politike prihodnjih šestih let. V nagovoru se je tako osredotočil predvsem na notranje zadeve in ocenil, da bodo prihodnja leta »ključna« za Rusijo. »Blaginja Rusije in blaginja naših državljanov morata biti temelj vsega in na tem področju moramo doseči preboj,« je dejal, ko je naznanil svoj novi socialni program.

Letni Putinov nagovor je v živo v dvorani spremljalo več kot tisoč predstavnikov oblasti in družbe. Foto: Maxim Shemetov/Reuters

Med drugim namerava v okviru prihodnjega mandata za pomoč družinam in otrokom nameniti 40 odstotkov več kot doslej. V okviru načrtov je še poudaril, da bi od leta 2020 dalje na leto ustvarili stanovanja za pet milijonov ljudi in uravnavali pokojnine v skladu z inflacijo. Okrepili bi tudi investicije, saj si Putin želi, da bi se Rusija do sredine prihodnjega desetletja povzpela med pet največjih svetovnih gospodarskih velesil.

Pozval je še k tehnološkemu preboju, ki bi lahko zvišal življenjske standarde v države, ter okrepitvi demokracije in svoboščin na vseh področjih.

»Rusija odprta za svet, nove ideje in pobude«

»Da bomo napredovali in se dinamično razvijali, moramo razširiti svoboščine na vseh področjih in okrepiti demokratične institucije, lokalne vlade, strukturo civilne družbe in sodišč,« je povedal in dodal, da mora Rusija postati država, ki je odprta za svet, za nove ideje in pobude.

Njegove besede se sicer ne skladajo s političnimi ukrepi zadnjih let, ko so v resnici omejevali svoboščine in temeljne pravice. Vlada je med drugim razširila svoj nadzor nad spletom in delom nevladnih organizacij, ki dobivajo denar iz tujine, piše nemška tiskovna agencija DPA.

Letni Putinov nagovor je v živo v dvorani spremljalo več kot tisoč predstavnikov oblasti in družbe. Tradicionalno poslance nagovori decembra, a je lani nagovor preskočil. V začetku lanskega decembra pa je tudi uradno potrdil, da se bo že četrtič potegoval za položaj predsednika. Na najvišjih položajih v državi je sicer že skoraj dve desetletji.

Putin predstavil nov jedrski izstrelek

Ruski predsednik je danes sporočil tudi, da je Rusija razvila nov tip jedrskega izstrelka, proti kateremu bo dosedanja protiraketna obramba neuporabna. Napovedal je, da bo Rusija nadomestila svoje sedanje medcelinske rakete z novim, zmogljivejšim tipom raket sarmat, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Te bodo za razliko od dosedanjih raket lahko dosegle katerokoli točko na Zemlji - njihov domet bo praktično neomejen. Prav tako so razvili nov tip manevrirne rakete.

Razvoj novega strateškega orožja naj bi bil odgovor na »ameriške kršitve« sporazuma za zmanjševanje jedrskega orožja. ZDA »kršijo strateško ravnotežje« in ruski odgovor na to je razvoj novih oborožitvenih sistemov, je dodal ruski predsednik.