V Španiji potrdili prvi primer okužbe z ebolo izven Afrike

Okužila se je medicinska sestra, ki je v Madridu skrbela za španska misijonarja, prepeljana iz Afrike.

Objavljeno
07. oktober 2014 00.01
SIERRA-LEONE-SPAIN-HEALTH-WAFRICA-EBOLA
Ti. K., Delo.si, STA
Ti. K., Delo.si, STA
Madrid - Španska vlada je danes potrdila, da je medicinska sestra v bolnišnici v Madridu, kjer je skrbela za dva sedaj že pokojna bolnika z ebolo, okužena z virusom ebole. Gre za prvi znan primer okužbe s to hemoragično mrzlico izven Afrike, je, kot poroča Slovenska tiskovna agencija, potrdila direktorica španskega zavoda za zdravstvo Mercedes Vinuesa.

Na novinarski konferenci v Madridu je potrdila, da je medicinska sestra v madridski bolnišnici Carlos III. skrbela za španska misijonarja, ki so ju zaradi ebole prepeljali iz Afrike in sta nato umrla.

Misijonar Miguel Pajares, ki so ga prepeljali iz Liberije, je umrl 12. avgusta, drugi, Manuel Garcia Viejo, ki je zbolel v Sierri Leone, pa 25. septembra. Zadnji je umrl tri dni po sprejemu v bolnišnico, kjer je bil izoliran. Po smrti so posmrtne ostanke obeh kremirali in niso izvedli obdukcije.

Španska ministrica za zdravje Ana Mato je na novinarski konferenci dodala, da bodo preverili, ali so striktno spoštovali vse protokole med zdravljenjem v bolnišnici.

Medicinska sestra je v specializiranem oddelku bolnišnice Alcorcon v predmestju Madrida, potem ko sta dva testa potrdila, da je okužena z ebolo.

Ministrica je zagotovila, da so sprejeli vse potrebne ukrepe za zagotavljanje varnosti osebja bolnišnice, ki skrbi zanjo, kot tudi za prebivalce.

Ebola je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije do 28. septembra zahtevala že 3338 v zahodni Afriki.