V Španiji vendarle ne bodo prepovedali splava

Splav je zdaj v Španiji načeloma dovoljen do 14. tedna nosečnosti, vlada pa ga je hotela prepovedati.

Objavljeno
24. september 2014 12.57
Š. P., Delo.si; STA
Š. P., Delo.si; STA
Madrid − Španska konservativna vlada je v torek odstopila od načrtovane zaostritve zakonodaje glede splava, ki je sprožila glasne proteste opozicije in skupin za pravice žensk doma ter tudi kritike iz tujine. Splav je zdaj v Španiji načeloma dovoljen do 14. tedna nosečnosti, a ga je vlada hotela prepovedati.

Španski premier Mariano Rajoy je odločitev o tem, da vlada umakne predlagano spremembo zakonodaje, sporočil v torek zvečer. Kot je pojasnil, jim ni uspelo doseči potrebnega soglasja. »Umik je najbolj smiselna odločitev. Nočemo sprejeti zakona, ki bo spremenjen prvo minuto po zamenjavi,« je novinarjem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal premier.

Pravosodni minister napovedal svoj odstop

Sedanja vlada je pripravila spremembe in decembra potrdila potrdila predlog zakona, po katerem bi bil splav dovoljen le še v primerih posilstva, prijavljenega policiji, ali zdravniško potrjene resne grožnje zdravju bodoče matere. V primeru abnormalnosti zarodka splav ne bi bil dovoljen.

A tem načrtom niso nasprotovali le v opoziciji in zagovorniki pravic žensk, temveč celo mnogi v vrstah vladajočih konservativcev, izrazi nezadovoljstva pa so prihajali tudi iz tujine, piše AFP. Po anketah se z načrtovanimi spremembami ni strinjalo kar 80 odstotkov Špancev, med njimi torej tudi številni volivci PP.

Rajoy je sicer v torek poudaril, da si bo vlada še naprej prizadevala za zaostritev zakonodaje na področju načrtovanja družine in da med drugim načrtujejo spremembe, po katerih bi dekleta, mlajša od 18 let, za splav potrebovala soglasje staršev.

Po torkovem umiku predlagane spremembe zakonodaje je pravosodni minister Alberto Ruiz-Gallardon, eden najglasnejših zagovornikov prepovedi splava, nemudoma napovedal svoj odstop. Odpovedal se ni le mestu v vladi, ampak tudi poslanskemu sedežu in vsem položajem v PP ter tako v celoti končal svojo 30-letno politično kariero.