V središču Moskve počastili dan zmage nad nacizmom

Na Rdečem trgu je potekala vojaška parada ob 72. obletnici konca druge svetovne vojne.

Objavljeno
09. maj 2017 12.34
WWII-ANNIVERSARY/RUSSIA-PARADE
Mo. B.
Mo. B.

V središču Moskve, na Rdečem trgu, so danes znova korakali ruski vojaki in rohnela vojaška vozila. 9. maj je dan, ko v Rusiji z vojaško parado slavijo zmago nad nacizmom. Tudi 72. obletnica konca druge svetovne vojne je bila slovesna. V paradi ob dnevu zmage je sodelovalo okoli 10.000 ljudi, pokazali so več kot 114 kosov vojaške oborožitve in opreme. Rdeči trg bi moralo preleteti tudi 17 helikopterjev in 55 vojaških letal, a so zaradi slabega vremena, kot poroča Interfax, letalski del parade odpovedali.

Več o današnji paradi preberite v prispevku Borisa Čibeja Zmaga nad oblaki.

Ruski predsednik Vladimir Putin se je ob današnjem dnevu zmage zavzel za skupni boj proti terorizmu, a pri tem posvaril: »Lekcije prejšnjih vojn nas silijo, da ostanemo čuječi in da so oborožene sile Rusije sposobne obraniti vsakega potencialnega agresorja. Danes nas življenje samo sili, da povečamo naše obrambne sposobnosti, a je za učinkovit boj proti terorizmu, ekstremizmu, neonacizmu in drugim grožnjam nujno konsolidirati celotno mednarodno skupnost.« Dodal je, da je Rusija vedno pripravljena na tovrstno sodelovanje.

Vojaška parada ni potekala le v Moskvi, ampak tudi v drugih večjih mestih po državi, dneva zmage pa so se spomnili tudi v vojaškem oporišču Hmeimim v Siriji.