V Sredozemskem morju izginilo več deset življenj

Na plovilu je bilo od 500 do 700 ljudi. Žrtev je bilo lahko še več.

Objavljeno
24. maj 2017 17.33
LIBYA-CONFLICT-MIGRANTS
Mo. B., STA
Mo. B., STA

Najmanj 34 migrantov in beguncev, med njimi tudi otroci, je utonilo v brodolomu prenatrpane ladje v Sredozemskem morju, je sporočila malteška nevladna organizacija MOAS. Na ladji je bilo od 500 do 700 ljudi, reševalci se bojijo, da je število mrtvih še večje. Iskanje pogrešanih še poteka, poroča Slovenska tiskovna agencija.

Ladja organizacije MOAS je bila prva na kraju brodoloma, ustanovitelj organizacije Chris Catrambone pa je na družbenem omrežju twitter zapisal, da je umrlo najmanj 34 ljudi.

MOAS je ena od devetih nevladnih organizacij, ki aktivno sodelujejo v reševanjih migrantov na poti med Libijo in Italijo.

Italijanska obalna straža je pred tem sporočila, da je umrlo 20 ljudi. Brodolom se je zgodil približno 55 kilometrov severno od libijskega pristanišča Zuvarah.

V reševalni akciji sodelujejo italijanska obalna straža, mornarica in humanitarne organizacije.

Zaradi ugodnih vremenskih razmer se je v zadnjem času povečalo število ladij in čolnov z begunci in migranti iz Libije proti Italiji. Večina plovil je prenatrpanih. Samo italijanska obalna straža je danes sodelovala v 15 reševalnih akcijah. V torek je sodelovala v reševalni akciji, v kateri so rešili okoli tisoč ljudi.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je v torek sporočila, da je od 1. januarja na poti med Libijo in Italijo pogrešanih ali pa je umrlo 1252 ljudi. IOM je pri tem razkril še, da so prebežniki osebju organizacije povedali, da po petkovi nesreči v morju pogrešajo še 156 ljudi, še poroča STA.