V Sredozemskem morju letos ugasnilo skoraj 3700 življenj

Po podatkih UNHCR in IOM je letos v Evropo prišlo več kot milijon prebežnikov, polovica med njimi je Sircev.

Objavljeno
22. december 2015 16.04
BEGUNCI V ŠENTILJU
Mo. B.
Mo. B.

Ženeva − Evropo je v letošnjem letu doseglo več kot milijon beguncev in migrantov, ki upajo, da bodo na stari celini našli varnost in priložnost za novo življenje. Mnogi tvegane poti niso preživeli, v Sredozemskem morju je letos izginilo 3692 ljudi, danes poročata Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) in Mednarodna organizacija za migracije (IOM).

Velika večina prišlekov je, da bi dosegla države stare celine, morala prečkati morje. Po podatkih organizacij je bilo takih več kot 970.000. Daleč največ jih je v Evropsko unijo prvič vstopilo v Grčiji, kjer so letos zabeležili več kot 821.000 prihodov. Sledi ji Italija z več kot 150.300 prišleki, kar je nekaj manj kot lani.

Večina prebežnikov − polovico predstavljajo begunci iz Sirije, okoli 20 odstotkov Afganistanci in sedem Iračani − je bila namenjena v nordijske države in Nemčijo. Zadnja je samo letos prejela milijon prošenj za azil (številni prosilci so iz Evrope ali pa so sem prišli še pred začetkom letošnjega leta).

A William Lacy Swing iz IOM opozarja, da preštevanje prebežnikov še zdaleč ni dovolj: »Moramo ukrepati. Migracije morajo biti zakonite, varne in zanesljive za vse − tako za prebežnike same kot države, ki bodo postale njihov nov dom.« Tvegana pot čez Sredozemsko morje se je namreč tudi letos za mnoge končala tragično. Samo danes je na poti iz Turčije v Grčijo utonilo 11 ljudi, med njimi tudi trije otroci. Turčija pri tem po poročanju Hürriyeta svari, da si lahko vse manj prebežnikov plača varno pot čez morje. Vse več se jih zato odloči Grčijo doseči v nevarnih napihljivih čolnih.

IOM in UNHCR zato pozivata k bolj usklajenemu evropskemu odzivu, pri tem pa priznavata, da je ta že zdaj veliko boljši od kaosa, ki je vladal v začetku leta. Organizaciji sta poudarili, da morajo države storiti več, da bi izboljšale infrastrukturo za sprejem in nastanitev prišlekov, pozvali pa so jih tudi k bolj učinkovitemu in hitremu sistemu za odločanje o tem, kdo ima in kdo nima pravice do mednarodne zaščite.

Begunska kriza se je letos dotaknila tudi Slovenije − potem ko je Madžarska zaprla svoje meje, se je balkanska pot preusmerila čez Slovenijo. Od 16. oktobra do danes ponoči je po navedbah STA v Slovenijo prišlo že 357.318 prebežnikov, večina jo je le prečkala. Za mednarodno zaščito je do 15. decembra namreč zaprosilo 127 ljudi, pristojni pa so do takrat rešili 45 prošenj, od tega so štirim prošnjam za mednarodno zaščito ugodili.