Najmanj ena žrtev streljanja v Koebenhavnu

Šlo naj bi za napad na kontroverznega danskega karikaturista Larsa Viksa

Objavljeno
14. februar 2015 18.32
Ti. Kr., Delo.si, STA
Ti. Kr., Delo.si, STA

Koebenhavn - V strelskem napadu na udeležence seminarja o islamizmu v danski prestolnici v Koebenhavnu je bila danes ubita najmanj ena oseba, še trije policisti pa so bili ranjeni,  je sporočila danska policija. Šlo naj bi za napad na kontroverznega danskega karikaturista Larsa Viksa. Napad naj bi izvedla dva strelca, ki sta še na prostosti, piše Slovenska tiskovna agencija.

Po navedbah policije je bil tarča napada Viks, ki je leta 2007 muslimanskega preroka Mohameda narisal kot psa. V napadu ni bil ranjen, policija pa ga je odvedla s kraja dogodka, poročajo tuje tiskovne agencije.

Karikaturist Vicks si je sicer zaradi svojih karikatur nakopal grožnje islamistov in je pod policijsko zaščito. Teroristična mreža je na njegovo glavo razpisala celo nagrado v višini 150.000 dolarjev.

Do napada je prišlo pred zgradbo, v kateri se je odvijal seminar o islamu in svobodi govora. Na seminarju je bil tudi francoski veleposlanik na Danskem Francois Zimeray, ki je na Twitterju sporočil, da je »še vedno živ«.

»Bilo je enako kot pri napadu na Charlie Hebdo, samo da ti niso uspeli vstopiti,« je še dodal Zimeray in spomnil na teroristični napad na sedež francoskega satiričnega tednika v Parizu pred mesecem dni, ko je bilo v treh dneh nasilja v Parizu ubitih 17 ljudi.

V napadu v Koebenhavnu je bilo izstreljenih okoli 40 strelov. Policija je sporočila, da so bili pri tem ranjeni najmanj trije policisti, ena oseba pa je tudi izgubila življenje. Šlo naj bi za okoli 40-letnega moškega, ki se je znašel na nepravem mestu ob nepravem času.

Napadalca sta s kraja dogodka pobegnila v avtu znamke Volkswagen polo, ki so ga nato našli zapuščenega nedaleč stran. Policija oba napadalca še išče, pomoč pa je obljubila tudi nemška policija, saj bi napadalca lahko pobegnila tudi v Nemčijo. Za pomoč pri lovu na osumljenca so nemške policiste zaprosili danski kolegi, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa povedal tiskovni predstavnik nemške zvezne policije.