V Vatikanu začetek sojenja v aferi Vatileaks 2

Peterici sodijo zaradi objave zaupnih dokumentov in informacij o finančni korupciji, krajah in nebrzdanem trošenju na svetem sedežu.

Objavljeno
24. november 2015 13.46
VATICAN-LEAKS/
Ma. Ja., STA
Ma. Ja., STA

Vatikan − V Vatikanu so začeli soditi duhovniku, vatikanskima uradnikoma in prvič tudi dvema novinarjema zaradi objave zaupnih dokumentov in informacij o finančni korupciji, krajah in nebrzdanem trošenju na svetem sedežu. Afero so poimenovali Vatileaks 2, proces proti novinarjema pa je tarča kritik novinarskih in drugih mednarodnih organizacij, piše Slovenska tiskovna agencija.

Novinarja Gianluigi Nuzzi in Emiliano Fittipaldi sta obtožena, ker sta v dveh knjigah objavila zaupne dokumente, ki so jima jih posredovali španski monsignor Lucio Vallejo Balda, njegov italijanski pomočnik Nicola Maio in italijanska svetovalka za odnose z javnostjo Francesca Immacolata Chaouqui.

Novinarjema grozi do osem let zapora, preostala trojica pa bi lahko za zapahi pristala za deset let, saj jo bremenijo ne le razkrivanja vatikanskih državnih skrivnosti, ampak tudi, da je tvorila kriminalno združbo, piše STA.

Valleja Baldo in Chaouquijevo so aretirali nekaj dni pred objavo knjig. Chaouquijevo so po tem, ko je privolila v sodelovanje v preiskavi, izpustili, Vallejo Balda pa je še vedno v priporu v Vatikanu.

Vatikan pod plazom kritik

Vatikan se je zaradi sojenja novinarjema v aferi, poimenovani Vatileaks 2, še pred začetkom procesa znašel pod udarom kritik, dodaja STA. Združenje v Italiji delujočih tujih novinarjev je danes objavilo pismo, v katerem je izrazilo zaskrbljenost nad procesom.

»Skrb vzbujajoče je, da se opravljanje novinarske dejavnosti obravnava kot delikt,« piše v pismu. To še izpostavlja, da k človekovim pravicam ne spada le pravica do svobodne veroizpovedi, ki jo zagovarja Vatikan, temveč tudi do svobode mišljenja. Novinarji so obvezani, da javnost obveščajo o nepravilnostih in s tem prispevajo k njihovi rešitvi, so tuji dopisniki dodali v pismu.

Že v ponedeljek so Vatikan k opustitvi vseh obtožb na račun Nuzzija in Fittipaldija pozvali v Odboru za zaščito novinarjev, ki ima sedež v New Yorku. Kritični so bili tudi v Organizaciji za varnost in sodelovanje v Evropi, ki je prav tako pozvala k umiku obtožb na račun novinarjev.

Odvetniki Valleja Balde in Chaouquijeve so se medtem pritožili, da jim niso dovolili sodelovanja na sojenju, zaradi česar bodo omenjena obtožena zastopali zagovorniki, jih bo imenovanlo sodišče, piše STA.