V Veliki Britaniji potekajo lokalne volitve

Tokrat potekajo med kampanjo za splošne volitve, zato veljajo tudi za pomemben preizkus utripa volivcev pred njimi.

Objavljeno
04. maj 2017 12.14
BRITAIN-ELECTION/
A. S. H., STA
A. S. H., STA
London − V Veliki Britaniji so se ob 7. uri po lokalnem času (ob 8. uri po srednjeevropskem času) začele lokalne volitve, ki veljajo za pomemben preizkus pred junijskimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami. Volišča se bodo zaprla ob 22. uri, rezultati pa bodo znani predvidoma v petek.

Volitve bodo potekale v vseh lokalnih svetih na Škotskem in v Walesu ter v 34 v Angliji. Poleg tega bodo prvič neposredno volili župane šestih mestnih območij, med drugim Manchestra, Birminghama, Bristola in Liverpoola.

Skupno bodo danes na novo razdelili okoli 4800 sedežev v lokalnih svetih na Otoku. Lokalne volitve tokrat prvič potekajo med kampanjo za splošne volitve, zato veljajo tudi za pomemben preizkus utripa volivcev pred njimi.

Ankete na lokalnih volitvah napovedujejo poraz laburistov. Izgubili bi lahko do 125 od trenutnih 1500 sedežev, večino pa bi jih zasedli konservativci premierke Therese May. Torijcem naj bi koristilo tudi, da je evroskeptični Ukip, ki je slavil na zadnjih lokalnih volitvah v Angliji leta 2013, trenutno precej oslabljen.

Na Škotskem je pričakovati prepričljivo zmago Škotske nacionalne stranke (SNP). Po napovedih bo ta stranka osvojila tudi Glasgow, ki velja za zadnjo trdnjavo laburistov na Škotskem.

Izid lokalnih volitev bo tudi sporočilo škotskih volivcev, kako sprejemajo napoved drugega referenduma o neodvisnosti Škotske.