Strokovnjaki bodo preučili vzorce živčnega strupa

Za zastrupitev ruskega agenta je London obdolžil Moskvo in uvedel več ukrepov, med drugim je izgnal 23 ruskih diplomatov.

Objavljeno
19. marec 2018 09.10
BRITAIN-RUSSIA/
Š. J., STA, Jure Kosec
Š. J., STA, Jure Kosec

Bruselj - Zunanji ministri EU so danes v skupni izjavi potrdili »brezpogojno« podporo Združenemu kraljestvu pri iskanju odgovornih za napad v Salisburyju. V njej so zapisali, da »izjemno resno« jemljejo domneve britanskih politikov, da je za poskusom atentata na nekdanjega dvojnega ruskega agenta in njegovo hči v začetku marca stala Rusija.

Srečanje zunanjih ministrov je potekalo na dan, ko bodo v Združeno kraljestvo prispeli strokovnjaki Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), ki bodo na prošnjo britanske vlade odvzeli vzorce živčnega strupa, s katerimi sta bila zastrupljena Segrej Skripal in njegova hči Julija, ter jih poslali v analizo svetovno priznanim mednarodnim laboratorijem. Britanski strokovnjaki so prepričani, da sta bila Skripalova zastrupljena z enim od bojnih strupov, ki naj bi jih Rusija v osemdesetih letih prejšnjega stoletja razvila v sklopu tako imenovanega programa novičok.

Putin: »Popolne izmišljotine«

Britanska vlada je Rusiji prejšnji teden, pred izgonom 23 ruskih diplomatov in uvedbo drugih sankcij, dala priložnost, da obrazloži, kako se je lahko zgodilo, da je bilo smrtonosno orožje, ki ga je po do sedaj znanih podatkih proizvajala samo ta država, uporabljeno na britanskih ulicah. Predstavniki Kremlja so obtožbe zavrnili kot neutemeljene in zavrnili, da je Rusija kadar koli proizvaja kemično orožje z imenom novičok. Hkrati so zavrnili britanske očitke, da je s tem, ko ni prijavila zalog novičoka, kršila konvencijo o prepovedi kemičnega orožja.

 »Gre za popolne izmišljotine, nihče v Rusiji si ne bi kaj takega dovolil tik pred volitvami in svetovnim prvenstvom [v nogometu],« se je na obtožbe Londona po včerajšnji na predsedniških volitvah odzval ruski predsednik Vladimir Putin. »Uničili smo vso kemično orožje,« je vztrajal Putin in izrazil rusko pripravljenost za sodelovanje v preiskavi napada v Salisburyju. Predstavnik ruske vlade Dmitrij Peskov je danes Britanijo pozval, naj dokaže rusko vpletenost v napad »ali pa se ji naj opraviči za neutemeljene obtožbe«.

Johnson: »Rusko zanikanje čedalje bolj absurdno«

Britanski zunanji minister Boris Johnson je Moskvo obtožil zavajanja javnosti in ustvarjanja večjih količin kemičnega orožja. »Rusko zanikanje je čedalje bolj absurdno. Gre za klasično strategijo prikrivanja resnice v množici laž in nejasnosti,« je dejal Johnson. Včeraj je v intervjuju za BBC potrdil, da britanska vlada poseduje dokaze o tem, da je Rusija v zadnjih desetih letih preučevala načine uporabe živčnih plinov pri atentatih ter da je ustvarjala in kopičila novičok.

Johnson je tudi povedal, da britanska vlada preučuje možnost sprejetja zakona, podobnega tistemu, ki so ga sprejeli po smrti odvetnika Sergeja Magnitskega v priporu v Rusiji leta 2009. Zakon so sprejeli leta 2012, z njim pa so kaznovali ruske uradnike, obtožene kršitev človekovih pravic. Zamrznili so jim premoženje in prepovedali izdajo vizumov zanje.

Skripala in njegovo hčer so našli 4. marca nezavestna na klopi v britanskem Salisburyju. Po navedbah Londona sta bila zastrupljena z živčnim strupom novičok, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi. Oba sta še vedno v kritičnem stanju v bolnišnici.

Za njuno zastrupitev je London obdolžil Moskvo in uvedel več ukrepov, med drugim je izgnal 23 ruskih diplomatov. Rusija je v soboto v odgovor napovedala izgon 23 britanskih diplomatov in ustavitev dejavnosti Britanskega sveta po državi.