V Ženevi povečali pripravljenost in okrepili varnostne ukrepe

Švicarska policija išče domnevne džihadiste, ki naj bi bili povezani s storilci terorističnih napadov v Parizu sredi novembra.

Objavljeno
10. december 2015 17.38
SWITZERLAND-NUCLEAR-IRAN-POLITICS-DIPLOMACY-SEX-OFFBEAT
T. K., STA
T. K., STA
Ženeva - Švicarska policija danes v Ženevi izvaja obsežno iskalno akcijo za več domnevnimi džihadisti, ki naj bi bili povezani s storilci terorističnih napadov v Parizu sredi novembra. Povezani naj bi bili z džihadistično skupino Islamska država, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočila švicarska policija.

Več podrobnosti švicarska policija zaenkrat ni razkrila, razen da so povečali stopnjo pripravljenosti in okrepili varnostne ukrepe v mestu.

AFP pa ob sklicevanju na vir znotraj sedeža Združenih narodov v Ženevi poroča, da naj bi iskali štiri osumljence. Povezani naj bi bili s skupino džihadistov, ki so 13. novembra v Parizu izvedli niz terorističnih napadov, v katerih je bilo skupno ubitih 130 ljudi. Neposredno v te napade pa naj ne bi bili vpleteni.

V Švici so med drugim zaradi morebitne teroristične grožnje že v sredo zvečer izpraznili Palačo narodov, sedež organizacij ZN v Ženevi, varnostno osebje pa izvaja preiskave po pisarnah. Ob vhodu v kompleks so namestili tudi varnostnike, oborožene s strojnicami, kar sicer ni ravno običajna praksa v Ženevi.

Ženeva leži nekaj čez 500 kilometrov stran od Pariza na meji s Francijo. Mesto je s treh strani obkroženo s francoskim ozemljem, meja pa praktično ni nadzorovana.

Francoska policija je pred mesecem dni v bližnjem kraju Ferney-Voltaire preiskala tudi domova dveh imamov iz ženevske mošeje, ki leži le streljaj stran od sedeža ZN. Po poročanju švicarskih medijev naj bi ta imama širila ekstremistične ideje. A policija zaenkrat ni sporočila, ali sta imama morda vpletena v kake sporne dejavnosti.