Vatikan zaradi uhajanja informacij obtožil pet ljudi

Vatikan ima kot suverena država svoj pravosodni sistem. Sodni proces se začne v torek.

Objavljeno
21. november 2015 16.42
ITALY-VATICAN-NUZZI-VATILEAKS-FILES
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA

Vatikan - Vatikan bo v povezavi z nedavnim vnovičnim izbruhom škandala Vatileaks tožil pet ljudi, med njimi dva preiskovalna novinarja, poročajo tuje tiskovne agencije. Katoliška cerkev obtožuje peterico objave zaupnih dokumentov in informacij. Če bodo obsojeni, jih čaka od štiri do osem let zaporne kazni.

Med obtoženimi sta novinarja Gianluigi Nuzzi in Emilian Fittipaldi, ki sta objavila knjige o škandalih katoliške cerkve. V knjigah razkrivata korupcijo, kraje in nebrzdano trošenje v Vatikanu. Njun vir so bili zaupni vatikanski dokumenti. Vatikan ima kot suverena država svoj pravosodni sistem. Kot so danes še sporočili v Vatikanu, se bo sodni proces začel v torek.

Današnja novica sledi aretaciji nekdanjega sekretarja komisije za ekonomsko-upravne zadeve Svetega sedeža (COSEA), do katere je prišlo pred nekaj dnevi. Glede na poročanje italijanske tiskovne agencija ANSA, je med peterico monsignor Lucio Angel Vallejo Balda, pa tudi svetovalka komisije Francesca Immacolato Chaouqui.

Komisiji COSEA je papež Frančišek leta 2013 zaupal nalogo, da prouči organiziranost ekonomsko-upravne strukture Svetega sedeža in predlaga reforme. Komisija je s svojim delom zaključila lani.

Tokratna afera je obudila spomin na škandal Vatileaks iz leta 2012, v katerem je zaupne informacije medijem posredoval majordom takratnega papeža Benedikta XVI.