Rusija: Propagandna vojna temelji na Goebbelsovih metodah

Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija trdi, da proti Rusiji vodijo propagandno vojno.

Objavljeno
06. april 2018 12.42
UN-RUSSIA/
L. Z., STA
L. Z., STA
New York – Rusija je v četrtek na zasedanju varnostnega sveta Združenih narodov znova zavrnila odgovornost za zastrupitev nekdanjega dvojnega agenta Sergeja Skripala z živčnim strupom v veliki Britaniji. Ruski veleposlanik pri ZN Vasilij Nebenzija je bil pri tem kritičen do Velike Britanije in dejal, da se igra z ognjem, poročajo tuje tiskovne agencije.

»Proti Rusiji vodijo propagandno vojno,« je na zasedanju VS ZN dejal Nebenzija in poudaril, da je cilj te vojne diskreditacija in delegitimacija Rusije. Dodal je, da propagandna vojna temelji na metodah nekdanjega ministra za propagando v nacistični Nemčiji Josepha Goebbelsa. Sklic zasedanja VS ZN je sicer zahtevala Rusija.

Julija Skripal hitro okreva

Britanska veleposlanica pri ZN Karen Pierce je odgovorila, da je London Juliji Skripal, ki po napadu hitro okreva, predal zahtevo Rusije, da bi ruski diplomati prišli v stik z njo. Poudarila je, da je britanska vlada ravnala v skladu z mednarodnimi konvencijami.

»Od države, ki se je v razpravi v VS ZN na vso moč trudila preprečiti pravo preiskavo o uporabi kemičnega orožja v Siriji, ne sprejemam lekcij o morali in naših obveznostih,« je bila še ostra britanska veleposlanica.

Takšna taktika ni primerna

Ameriška veleposlanica pri ZN Kelley Currie pa je ocenila, da gre za nov poskus Rusije uporabiti VS ZN za svoje politične cilje. »Takšna taktika ni primerna za to telo ZN,« pa je ocenila ob omembi Goebbelsa.

Skripala in njegovo hčer Julijo so našli 4. marca nezavestna na klopi v angleškem Salisburyju. Po navedbah Londona sta bila zastrupljena z živčnim strupom novičok, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi. Primer je povzročil veliko diplomatsko krizo med Zahodom in Rusijo.