Velika koalicija pritiska na Cerarja

Saga o slovenskem komisarju je dan po zavrnitvi Alenke Bratušek v dveh odborih evropskega parlamenta dobila nove razsežnosti.

Objavljeno
09. oktober 2014 23.38
BELGIUM-EU-SLOVENIA-COMMISSION HEARINGS-BRATUSEK
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
Bruselj – Na redni opoldanski tiskovni konferenci evropske komisije je celo uro potekala razprava o zapletih, povezanih z Bratuškovo. Glasnik izvoljenega predsednika evropske komisije Margaritis Schinas je vztrajno ponavljal, da Bratuškova ostaja kandidatka. Izkristaliziralo se je, da se lahko le z njenim odstopom odpre pot za rošado. Poleg tega je opozarjal na tveganje, da bi se začetek dela nove evropske komisije zavlekel, če bi politične razprave trajale predolgo. Vprašanje objave odstopa je bilo le še vprašanje ur.

Na drugi strani so se v slovensko komisarsko bitko na neobičajen način vpletli še v dveh največjih političnih skupinah in od Ljubljane zahtevali, naj imenuje Tanjo Fajon. Vodja socialistov Gianni Pittella je razglasil, da bi bila Fajonova logična kandidatka, ker je na seznamu slovenske vlade in ker je med delom v evropskem parlamentu pokazala svojo usposobljenost in zanesljivost. Tudi na zaslišanju Fajonove po mnenju Pittelle ne bi bilo težav.

Bolj presenetljiva je bila vključitev ljudske stranke (EPP) v poziv Ljubljani. Njen vodja, bavarski konservativec Manfred Weber, je pojasnil, da bodo v njihovi skupini podprli le izkušeno žensko. Fajonova s seznama slovenske vlade da bi odlično izpolnila zahtevo. Pod takšnim pritiskom slovenskemu premieru Miru Cerarju ni preostalo drugega, kot da je zavrnil »neprimeren in neutemeljen ultimat evropskih socialistov«. Skliceval se je na lizbonsko pogodbo, po kateri je imenovanje kandidatov v pristojnosti članic.

Tudi evropski poslanec Ivo Vajgl (Desus/ALDE) je evropskim socialistom, zelenim in EPP očital nesprejemljiv pritisk na vlado v Ljubljani. V njegovem liberalnem taboru tudi nočejo dovoliti, da bi položaj v komisarski ekipi, ki je bil predviden za Bratuškovo, pripadel drugi politični skupini (z imenovanjem Fajonove bi šel k socialistom). V predlagani ekipi so liberalci imeli pet od 28 članov komisije. Nadaljnji zapleti bi lahko povzročili, da nova komisija še ne bi mogla začeti delovati s koncem mandata ekipe Joséja Manuela Barrosa 1. novembra.

Jean-Claud Juncker v rednih stikih z vrhovi političnih skupin poskuša odpraviti nesoglasja. Voditelji skupin se bodo uradno sestali na začetku prihodnjega tedna in oblikovali skupno parlamentarno oceno komisije po zaslišanjih. V skladu z zahtevo parlamenta bo, denimo, moral biti rešen položaj Madžara Tibora Navracsicsa, za katerega parlamentarci zahtevajo drugi položaj znotraj komisije. Tudi za izpraznjeno mesto Bratuškove ni nujno, da bi ga dobil slovenski kandidat. Kadrovska kombinatorika se bo še nadaljevala.