Voditelji 27 članic soglasno podprli smernice za brexit

Smernice je pred mesecem dni predstavil predsednik evropskega sveta Donald Tusk.

Objavljeno
29. april 2017 15.39
BELGIUM-EU-BRITAIN-POLITICS-BREXIT
Mo. B., STA, Pi. K.
Mo. B., STA, Pi. K.
Voditelji 27 članic EU so danes v Bruslju soglasno sprejeli politične smernice za pogajanja o izstopu Velike Britanije, je po twitterju sporočil predsednik evropskega sveta Donald Tusk. Trden in pošten politični mandat za pogajanja je tako pripravljen, je poudaril.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je tvitnil, da je to dokaz »enotnosti v akciji« in da je sedemindvajseterica sprejela smernice za brexit v manj kot 15 minutah.

Brexit je po Tuskovih besedah okrepil proevropsko vzdušje v članicah, kar kaže tudi najnovejša evropska javnomnenjska raziskava.

Zgodovinska enotnost

A kljub temu obetavnemu začetku si nihče ne dela utvar. Pogajanja bodo zahtevna. To je bilo prvič in zadnjič, da je bilo soglasje doseženo v štirih minutah, ne pričakujte tega znova, je opozoril Juncker.

Tako Tusk kot Juncker sta Britanijo tudi posvarila, naj nikar ne misli, da bo z delitvijo članic lažje dosegla dogovor. Le enotna sedemindajseterica lahko doseže dogovor o brexitu, je poudaril Tusk.

Na možnost, da bi lahko Britanija taktično poskušala spreti članice, je opozoril tudi nizozemski premier Mark Rutte. »To je past, ki se ji moramo izogniti,« je poudaril.

Politične smernice bodo podlaga za podrobna pogajalska izhodišča, ki jih bo evropska komisija predlagala 3. maja, članice pa naj bi jih potrdile 22. maja. Pogajanja se bodo sicer predvidoma začela šele po britanskih volitvah 8. junija.

V EU ob tem izpostavljajo postopen pristop k pogajanjem: najprej je treba opredeliti ključna vprašanja o izstopnem dogovoru, šele nato se bo mogoče začeti pogovarjati o prihodnjem odnosu.

Pravice državljanov, finančna poravnava ter meja med Veliko Britanijo in Irsko so ključna vprašanja, ki jih želi Unija razjasniti čim prej. Čim prej želi urediti tudi vprašanje selitve dveh evropskih agencij iz Velike Britanije.

Tehnične težave in 60 milijard evrov

Potrebujemo prava zagotovila za državljane, je poudaril Tusk in Britanijo pozval k »resnemu odzivu«. Da »britanski prijatelji« včasih podcenjujejo tehnične težave brexita, je opozoril tudi Juncker.

Pojasnil je, da ga je britanska premierka Theresa May ob nedavnem srečanju večkrat pozvala k potrpežljivosti in ambicioznosti, ter poudaril, da enako velja za drugo stran Rokavskega preliva.

V povezavi s finančno poravnavo je Juncker danes dejal, da še ni dokončnega izračuna o tem, kolikšne so britanske obveznosti, in da se pojavljajo le »previdne ocene,« da gre za 60 milijard evrov.

Pri tem nikakor ne gre za kazen za Britance, a jasno je, da bo Združeno kraljestvo jutri šibkejše zunaj unije, kot je danes v uniji, je poudaril francoski predsednik Francois Hollande.

Glede meje med Irsko in Severno Irsko se je vrh v smernicah zavzel za rešitev, s katero bi se izognili strogi ureditvi na meji. V posebni izjavi je vrh tudi potrdil, da v primeru združitve irskega otoka, ki obstaja v okviru mirovnega dogovora o Severni Irski, združen otok ostaja v EU.

Pravica do Gibraltarja za Španijo

Smernice vključujejo tudi pravico Španije, da ima besedo glede kakršnega koli dogovora med Združenim kraljestvom in EU v povezavi z Gibraltarjem.

EU želi čim prej rešiti tudi vprašanje selitev dveh evropskih agencij - Evropske agencije za zdravila in Evropskega bančnega organa, ki imata sedež v Londonu. Merila za to, kje naj bo sedež agencij, naj bi unija dorekla junija, odločitve pa se pričakujejo proti koncu leta.

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes ocenila, da bi lahko bila prva faza pogajanj končana do jeseni.

Merklova, ki je pred vrhom Britanijo opozorila, naj ne goji »iluzij,« da bo imela po ločitvi enake pravice kot prej, je danes še izpostavila, da ni nikakršne zarote proti Britancem in da EU zgolj ščiti svoje interese.

Za Slovenijo je v razpravi o brexitu ključno vprašanje pravic državljanov in finančne poravnave, pri čemer pričakuje, da bo Velika Britanija do zadnjega centa poravnala vse obveznosti v okviru sedanjega sedemletnega proračuna 2014-2020.

»Zelo pomembno je, da Velika Britanija prispeva svoj delež v proračun, dokler je članica EU, pa vse do izteka proračuna, ki je bil sprejet z njenim sodelovanjem in soglasjem,« je slovenski premier Miro Cerar pojasnil slovensko stališče.

Vse to je po njegovih besedah pomembno tudi z vidika kohezijske politike, na katero se Slovenija zelo opira pri svojem razvoju.

Premier je po vrhu, ki je danes v Bruslju sprejel politične smernice za brexit, poudaril, da je soglasje sedemindvajseterice popolno in da ni bilo nikakršnega odpiranja posameznih delov smernic.